DOLBY: Rich Mattews (t.h.) fra Dolby har kommet fra London for å hjelpe Fønix kino med "Hobbit"-visningene de første dagene. Gårsdagens pressevisning var den første Dolby Atmos-visningen for hans del. - Dette gikk veldig bra. Alt fungerte perfekt, sa han etter filmen. Teknikeren blir i Kristiansand til torsdag. Til venstre står Tor Brede Michelsen fra Unique Cinema Systems, som har vært med på å installere lydsystemet i sal 1, sammen med kinosjef Asle Bjorvatn. Foto: Tore Andr Baardsen
BILBO: Martin Freeman spiller Bilbo Baggins, eller Bilbo Lommelun som han heter på norsk, i "Hobbiten: En uventet reise", som hadde premiere natt til onsdag. Foto: James Fisher
Ian McKellen spiller Gandalv i "Hobbiten: En uventet reise", som hadde premiere natt til onsdag. Foto: James Fisher
BILBO: Martin Freeman spiller Bilbo Baggins, eller Bilbo Lommelun som han heter på norsk, i "Hobbiten: En uventet reise", som hadde premiere natt til onsdag. Foto: James Fisher
BILBO: Martin Freeman spiller Bilbo Baggins, eller Bilbo Lommelun som han heter på norsk, i "Hobbiten: En uventet reise", som hadde premiere natt til onsdag. Foto: Mark Pokorny

KRISTIANSAND: — Det gir filmen en ekstra dimensjon. Lyden kommer fra der det skjer. Det blir nesten 4D, sier Ingve Sand etter å ha sett 3D-versjonen av filmen.

Natt til i onsdag er det verdenspremiere på "Hobbiten: En uventet reise", Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens bok fra 1937. Filmen er også den første som er spilt inn i Dolbys nye lydsystem Dolby Atmos, et lydsystem Kristiansand kino er alene om kunne tilby i Skandinavia. På verdensbasis er det omtrent 30 kinoer som har fått installert det nye lydsystemet.

Les Fædrelandsvennens anmeldelse av filmen til venstre!

— Verdens beste underholdning

På pressevisningen tirsdag formiddag tok vi med Sand og hans kollega Kjetil Walther, som har jobbet som lydteknikere i henholdsvis 25 og 15 år, og blant annet har styrt lyd for Turboneger, Madrugada og Thomas Dybdahl. Vi tok også med Marius Loland, som har drevet med film og lyd på Sørlandet de siste fem årene. Tanken var å la ekspertene bedømme det nye lydsystemet i Fønix' sal 1. — Dette er verdens beste underholdning, og de har fått de flinkeste i verden til å designe lydbildet. Og så investerer Kristiansand kino i verdens beste lydanlegg. Som sørlending blir man litt forbløffet, og tenker "Finnes dette her, som det første og eneste i Skandinavia?". Dette viser hvor skjerpet ledelse på kinoen er, sier Loland.

— Dette er veldig bra. Man merker at oppløsninger er høyere lydmessig. Det er så nær 3D-lyd du kan komme. Lydnivået er høyt, men det føler ikke høyt fordi det er så god lyd, sier Sand.

— Det eneste vi kanskje savnet var de helt laveste frekvensene, men det er litt nerding fra vår side, legger kollega Walter til.

Blir med i handlingen

Det nye med Dolby Atmos-systemet er at lyden kommer mye mer ut i salen enn tidligere. I sal 1 på Fønix er 54 høyttalere plassert langs sidene, bak og i taket, slik at publikum føler de sitter midt i handlingen.

— Jeg merket effektene i mange av scenene. Når de sitter ute i skogen hører du vinden suse og bladene rasle. Det føles som du sitter der sammen med dem, sier Loland.

— Lyden kommer alle steder fra. Det eneste jeg har hørt av lignende tidligere, er i ett headset der du kan styre lyden gjennom et program. Men jeg har aldri vært i nærheten av noe slikt kinomessig. Det er overraskende bra, sier Sand.

— Spent på hvor dette vil ende

Det er ikke bare lyden som har blitt bedre på kinoen. "Hobbiten" er spilt inn i et nytt bildeformat, som bruker 48 bilder i sekundet. Dette systemet er installert på Fønix, noe som gir klarere bilder på det 18 meter store lerretet.

— Jeg er spent på hvor dette vil ende. Dolby har tatt lyd til et nytt nivå, og det nærmer seg perfekt. Men det må ikke gå så langt at teknikken tar fokus bort fra historien, advarer Loland.

— Men her blir du bare dradd inn i historien, legger han til.

— Folk har blitt mer lydbevisste i forhold til film, og har veldig bra utstyr hjemme. De vet hva som er bra og hva som ikke er bra, sier Walther.

— Men du kommer ikke i nærheten av noe slikt hjemme. Da skal du ha god råd, legger Sand til og smiler.