KRISTIANSAND: – Vi har allerede fått henvendelser fra flere som er i ferd med å skrive bøker om 22. juli, eller temaer knyttet til terrorangrepet på Norge. Det kommer til å skrives enda flere debattbøker i Norge i tiden som kommer, det er viktig å forstå og analysere det som er skjedd, uttaler styreleder i Norsk faglitterær forfatter– og oversetterforening (NFF), Jørgen Lorentzen i en pressemelding.

Foreningen organiserer 5.400 sakprosaforfattere og – oversettere over hele landet, og er Norges største skribentorganisasjon.

Viktig arbeid

Forfattere som ønsker å skrive bøker som tematisk er knyttet til terrorangrepene på Norge 22. juli kan nå søke midler fra NFF. Foreningen har i dag ved et ekstraordinært styrevedtak opprettet en egen stipendpott til disse bøkene, og den er på 200.000 kroner. Midlene deles ut i månedsverk á 25.000 kroner, første styremøtebehandling er allerede 30. august. Søknadsfristen er 17. oktober.

– Vi har allerede hørt at det er flere som er i gang med å skrive bøker nå, og det er en glede for NFF å bidra til dette arbeidet med å forstå og analysere det som har skjedd. Vi ser for oss både øyenvitneskildringer og bredere analytiske perspektiver og forståelser av terrorangrepene, blant annet av gjerningsmannens deltagelse i et større høyreekstremt miljø, uttaler han.

Forståelse

Midler fra Det faglitterære fond, som NFF administrerer, har siden oppstarten i 1978 bidratt til at det er blitt skrevet over 4.300 sakprosabøker. Nå ser foreningen for seg at det vil skrives mange nye om temaer knyttet til 22. juli.

– Dette er et stort traume som har rammet landet vårt og da er det viktig at vi kan behandle flere aspekter av hendelsen og forstå terrorhandlingen gjennom flere perspektiver og fagfelt. Derfor setter vi av så mye som 200.00 kroner så det blir mulighet for flere utgivelser om hendelsen allerede nå. Vi regner med at flere av de som søker stipend fra oss vil ha rukket å utgi bøker i løpet av høsten. Denne støtten inngår i vår satsing på debatt– og aktualitetsbøker som vi lanserte i fjor, og som har vist seg som en stor suksess. Det er et stort behov for disse midlene nå, uttaler Lorentzen.