Vil ha bredde: - Tradisjonsmusikk er kanskje smalt, men vi booker bredt, sier kunstnerisk leder for Nordsjøfestivalen, Knut Egil Kristiansen. Foto: Tore-Andr Baardsen
TIL NORDSJØFESTIVALEN: Rachel Sermanni Foto: Pressebilde
TIL NORDSJØFESTIVALEN:Éamonn Coyne og Kris Drever. Foto: Pressebilde

Da Nordsjøfestivalen startet i Farsund for 14 år siden, handlet det først og fremst om tradisjoner. Siden da har arrangørene bygget den stein for stein, og nå er bredden blitt en av festivalens styrker.

— Tradisjonsmusikk er kanskje smalt, men vi booker bredt, sier kunstnerisk ansvarlig Knut Egil Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Samarbeid

— Festivalen starter torsdag, og åpningskonserten blir med Sigrid Moldestad i Eilert Sundthallen. Der spiller også britiske Rachel Sermanni, som trollbandt arrangørene under en konsert i Glasgow i 2011. Sermanni har allerede varmet opp for en artist som Elvis Costello.

Høydepunktet kan fort bli Nordsjøkonserten lørdag, da Moldestad skal opptre sammen med Heidi Talbot, Antti Paalanen og Kris Drever trio.

— Da får vi se noe av kjernen i festivalen. Vi setter sammen ulike artister slik at de får jobbe med et uttrykk som passer dem sammen på scenen. Det synes vi er spennende, sier Kristiansen.

Punk og folkemusikk

Artister som Valkyrien Allstars og Moron Police deltar også på festivalen. Sistnevnte kanskje noe overraskende i en slik setting, på tross av at de hører hjemme i Farsund. Punkbandet platedebuterer i september og har nok sjelden opplevd å bli forbundet med tradisjonsmusikk.

— Moron Police skal få leke seg med folkemusikk. Det er artig at lokale musikere kan få et forhold til musikken her. Gutta har fortalt oss at de har vært flere ganger på denne festivalen, og blitt inspirert.

— Hva kommer de til å spille?

— Vi har kalt det "Moron Police goes folk". De skal jobbe sammen med felemusiker Vegar Vårdal, og har derfor arrangert en del gitarsoloer for fele. Det blir et folkemusikkpreg over det, forklarer Kristiansen.

Håper på 4000

Nordsjøfestivalen arrangeres for fjortende gang i år, og tyvstartet allerede onsdag med konserter for barnehage- og skolebarn. Fredag kveld i Eilert Sundthallen fokuseres det på tradisjonelle musikalske uttrykk i Lister, med regionale navn som Lars Jakob Rudjord, Rebecca Reimers og Vidar Arntsen på plakaten.

Festivalens budsjett ligger på en og en halv million kroner. I fjor gikk de noen få tusen under budsjettet, på tross av økende publikumstall.

— Vi har ligget mellom 3500 og 5000. I år håper vi på rundt 4000, sier Kristiansen, som har med seg flere trofaste spillere på laget. En kompisgjeng har stått bak festivalen helt fra starten, og de har sett omfanget øke kraftig underveis. Publikum kommer fra både Rogaland og hele Agder, men hovedsakelig er de gjengangere fra Farsund og Lyngdal.

— I begynnelsen var det sånn at vi kjente alle som kom. Målet må være at vi ikke kjenner så mange i publikum lenger, sier Kristiansen.