ARENDAL/HOVE: Vi traff gitarist Dan Jacobs fra metalcorebandet Atreyu på stranda før torsdagens konsert på amfiet.

— Vi kom i går, og koste oss på festivalområdet. Da vi skulle hjem, fikk vi spørsmål om vi ville kjøre BÅT tilbake til hotellet, sier en lettere sjokkert Jacobs.

- Ikke gjort det før? Er dere ikke fra California?

— Jo da, men vi har av en eller annen grunn ikke hengt så mye på stranda, sier han.

Guttene i bandet vokste opp i Orange County, et velbeslått fylke sør for Los Angeles. Ifølge Jacobs er ikke musikerlivet fullt så preget av pretensiøsitet og oppkavet stress som i selve LA.

- Vi er litt mer avslappa i Orange County, sier han, og lener seg tilbake i sofaen vi har båret helt bort i vannkanten.

Jacobs synes ikke det er feil å roe ting ned ”off stage”, selv om han er energibunt på scenen.

— Mange forsvinner helt i jaget etter image. Jeg har for eksempel bare én tatovering på armen, det holder lenge. Jeg får nok oppmerksomhet som det er.

IN SERVICE: Dan Jacobs der han elsker å være: På scenen foran skrikende fans. Vokalist Alex Varkatzas i bakgrunnen. FOTO: AMUND HESTSVEEN

Metalcore fant oss

Vi lurer på hvordan bandet endte opp som metalcoreband.

— Det var vel heller metalcore som fant oss, sier Jacobs, og nevner band som The Used og eksperimentelle Poison the Well som inspirasjonskilder.

- Jeg elsker å få publikum til å gå crazy, sier han. Det er energien og galskapen som driver ham og de andre til å stadig vrenge ut nytt materiale.

- Dere har gått litt mørkere til verks de siste årene?

— Ja, vi har gått litt forskjellige veier, gjort noe melodisk og andre litt råere ting. Nå er vi kanskje litt på den mørke sida.

Så heter da også den siste plata ”Congregation of the Damned”.

HENGIVENHET: Atreyu har en solid fanskare på Hove. FOTO: AMUND HESTSVEEN Foto: AMUND HESTSVEEN

Melodisk metalcore

Atreyu har sakte, men sikkert høstet tilhengere siden oppstarten i 1998, og i år var de selskrevne på hovedscenen under Download-festivalen i England.

Under torsdagens Hovekonsert var det sommervarmt da Atreyu gikk på scenen, og unge mennesker med t-skjorter i alle farger flokket til området foran scenen. Andre valgte å nyte konserten fra det naturlige amfiet, der sola fortsatt skinte.

— Vi er langt hjemmefra, og spiller i et land som snakker et annet språk enn oss. Likevel står dere og skriker og synger med på alle sangene våre. Det er en velsignelse, intet annet, sa en takknemlig Alex Varkatzas, bandets frontfigur og vokalist, til menigheten sin.

Bandet spilte flere låter fra den siste skiva, ” Congregation of the Damned”, og gjorde også en cover av Bon Jovis ”You Give Love A Bad Name”. De kommanderte også forsamlingen til circle pits flere ganger, og publikum var i heltenes hule hånd.

Under ”Bleeding Is A Luxury” løftet stemningen seg ekstra høyt, og bandet avsluttet med ”Live, Love, Burn, Die”.

Helt til slutt kastet bandet ut trommestikker, plektere, vannflasker og settlister til den trofaste fanskaren.

En heldig kar fikk til og med med seg cymbalen til trommisen Brandon Saller.

— Han forsvant avgårde med den, sier en gråtende Atreyu-fan foran scenen, som gjerne skulle ha kjøpt cymbalen av ham.

Troféet er nok allerede smuglet trygt ut av leiren.

HVITT ER LOV: Benedikte Erga (19) fra Bryne henger i fremste rekke foran scenen, og er blodfan av Atreyu. FOTO: AMUND HESTSVEEN