KRISTIANSAND: Flere lesere har reagert med frustrasjon etter at det onsdag ble kjent at Kilden ikke kommer til å sette opp den tradisjonsrike julemusikalen "Like til Betlehem" i år. Stykket, som er blitt fremført i Agder Teater hvert tredje år siden 1988, har vært en publikumssuksess og fylt salene til randen hver gang det har blitt vist. Teater— og konserthuset vil satse på egne produksjoner i julemånedene de neste to årene og har dermed ikke plass til "Like til Betlehem".

Tenke alternativer

Kulturdriftslederen uttalte blant annet at stykket må fornyes for at den skal kunne fremføres i det nye konserthuset, noe daglig leder i "Like til Betlehem", Ivar Kirkhus ikke var særlig åpen for.

— Jeg har aldri sagt at vi ikke kommer til å ta inn forestillingen. Nå går en sentrifuge jeg ikke har kontroll på i forbindelse med dette. Men i forhold til da stykket ble spilt på Agder Teater har vi fått noen helt nye rammebetingelser etter at Kilden kom. Den gang var det et lite regionteater, mens vi nå har firedoblet ensemblet. Om vi skulle flyttet ut av Teatersalen i flere uker i desember, så hadde vi ikke hatt jobb til alle de ansatte, og derfor er det nødvendig at vi tenker alternativer, sier Grimstad.

Gunnar Grimstad Foto: Trygve Skramstad

Ingen utfrysning

Å tenke alternativer betyr blant annet en bearbeiding av stoffet og en dreining mot å gi "Like til Betlehem" mer konsertform, slik at stykket kan spilles i Konsertsalen, som har en kapasitet på 1000 publikummere. Da kan forestillingen gå over en kortere periode enn før, men likevel dekke behovet for publikumsplasser. I tillegg må en fornyelse av kulisser til for at forestillingen skal passe på en såpass mye større scene.

— Så dette er ikke en måte å fryse ut "Like til Betlehem" fordi det ikke er bra nok for Kilden?

— Nei, absolutt ikke. Av og til må vi si nei til noen hvis det er to søkere som står opp mot hverandre. Men søkerne må komme til oss, vi går ikke ut og henter dem. Vi prøver hele tiden å ha et mest mulig variert tilbud i Kilden og har aldri sagt at "Like til Betlehem" ikke er velkomne, sier Grimstad.

Vanskelig med endringer

Regissør Alex Scherpf, som har hatt regien på stykket mange ganger, mener at det å endre på en forestilling som "Like til Betlehem" er lettere sagt enn gjort.

— Jeg vet ikke helt hva Kilden ber om, og jeg har ikke snakket med verken Ivar Kirkhus eller Asbjørn Arntsen om et nytt konsept. Men jeg vet at Asbjørn er uløselig følelsesmessig knyttet til stykket, og at man ikke skal kimse av følelser. Jeg foreslo jo en modernisering allerede i 1988, da det startet opp, uten å få gjennomslag for det. Så jeg føler egentlig at "Like til Betlehem" har funnet sin form. Og om kulissene er gamle, ja hva så? Publikumstallene gjennom alle årene taler jo for seg, og jeg tror det er det gamle kjente folk vil ha, sier Scherpf.

— Kunne du tenke deg å stille opp om du ble spurt om å bidra med regi til en ny versjon av stykket som kan passe i konsertsalen i Kilden?

— Kilden er jo det nye "huset", og hvis de stiller visse krav så får en vel ta hensyn til dette. Men jeg tror ikke en kortversjon ville vært noe for meg, så det tror jeg ikke jeg vil blande meg opp i, sier Scherpf.