KRISTIANSAND/SØR KOREA: — Det gikk veldig bra. Vi modeller gikk på catwalk for et fåtall mennesker før vi senere var en del av en kunstutstilling. Der ble Calvin Kleins jeans og nye kolleksjon vist frem. Det var en gøy opplevelse med mange mennesker tilstede, selv om det ble en lang dag, forteller Mari Hansen (19).

Internasjonale jobber

Den 24. mai var Mari modell på et Calvin Klein-arrangement under navnet Infinite Loop i Seoul i Sør Korea. Eventet var organisert av the New Museum of Contemporary Art.

— Oppdraget kom brått på. I utgangspunktet hadde jeg fått beskjed om at jeg kunne dra hjem. Planen var å få med meg litt sightseeing før jeg dro, sier kristiansandsjenta på telefon til Fædrelandsvennen.

Mari har blant annet bodd i Miami, Istanbul og Tyrkia siden nyttår. Foto: Privat

Celebre gjester som Kate Bosworth og Chloe Moretz, begge kjente internasjonale skuespillere, var tilstede på arrangementet. Før Calvin Klein-eventet hadde Mari aldri gått på en catwalk før.— Jeg har øvd litt i forkant. Siden det var min første visning var jeg spent på hvordan det skulle gå, sier hun.

Mari har til nå figurert i blader som Marie Claire, Elle Tyrkia, XoXo og andre tyrkiske blader.

— Jeg har hatt noen jobber, men de er ikke av de største enda. Jeg er heldig som ser nordisk ut, med min høyde (1.79 meter) og blonde hår. Det gjør meg mer attraktiv på markedet, mener kristiansandsjenta.

Oppdaget i Kongeparken

Jeg satt i russebilen, og ble plutselig oppsøkt av en dame som sa hun var fra et modellbyrå.

Det var for omtrent ett år siden hun ble oppdaget av modellbyrået TFM-models på russens landstreff i Kongeparken. Mari synes det er en morsom historie.

— Det var dagen derpå etter den første festdagen. Jeg satt i russebilen, og ble plutselig oppsøkt av en dame som sa hun var fra et modellbyrå. Hun spurte om jeg hadde lyst til å bli modell.

Først sa Mari nei, men etter å ha blitt overtalt av sine venner skrev hun senere kontrakt i Oslo.

Stadig på reisefot

Nittenåringen har vært på reisefot siden nyttår, og har kun tilbrakt en uke sammenlagt hjemme i Kristiansand siden den tid. Hun har blant annet vært i Miami i USA, Istanbul i Tyrkia og i Tokyo i Japan. Nå ser hun frem til å være hjemme i Kristiansand i noen uker før hun reiser igjen.

— Det er veldig gøy å reise, men av og til får jeg hjemlengsel siden jeg reiser alene. Jeg møter spennende mennesker på de forskjellige stedene, og har fått mange gode erfaringer, forteller Mari, som jevnlig har kontakt med sin mother agent og familien over internett.

Her viser Erjona Ala frem Peter Coppings kreasjon under Nina Ricci-visningen under moteuka i Paris i høst. Foto: Scanpix

Som tidligere håndballkeepertalent, med aldersbestemte landslagskamper på CVen, er Mari vant til å reise mye. Det er likevel uvant for henne å treffe familie og venner så sjeldent som hun gjør. Maris far, Johnny Hansen, støtter datterens karrierevalg så lenge hun trives med det.— Hun er sterk og flink, og har fått gode erfaringer og sunne verdier gjennom idretten. Mari er en gjennomgående god jente, så jeg er sikker på at det går greit med henne, sier Hansen.

Siri Tollerød har figurert på coveret til mange anerkjente moteblader. Her er hun avbildet for Vogue Beauty. Foto: Miles Aldridge for Vogue Beauty

Han synes det er gøy at datteren får internasjonal anerkjennelse, men håper han ser mer til henne i sommer.— Det er klart jeg savner henne. Likevel er hun ganske gammel nå. Det er ikke uvanlig at ungdom på den alderen reiser rundt i den store verden, svarer Hansen.

Speider etter sørlandsjenter

Det er flere kristiansandsjenter som lykkes som modeller. Både Siri Tollerød (24), Erjona Ala (16) og Frida Aasen (17) gjør stor internasjonal suksess. De har alle figurert i noen av verdens største moteblader, og på catwalken til prominente designere.

Ifølge Donna Ioanna Ioannou er Frida Aasen i ferd med å bli en internasjonal superstjerne. Denne forsiden til magasinet Dazed & Confused er et av hennes største oppdrag. Foto: Dazed & Confused

Tollerød og Aasen ble begge oppdaget av modellmamma Donna Ioanna Ioannou. I sommer befinner Ioannou seg i Kristiansand for å lete etter nye modellhåp.— Jeg har speidet etter jenter i Kristiansand i femten år. Det er mange vakre jenter her, men det er ikke hverdagskost å finne jenter som kan jobbe på høyt internasjonalt nivå, sier Ioannou.

Jordnære modeller

Hun beskriver kristiansandsjentene sine som jordnære, med bena godt plantet på jorda – i ekte sørlandsstil.

— Janteloven er stor på Sørlandet. Hvis en tror en er noe, så blir en fort satt på plass igjen. Jentene her er veldig ydmyke, og det er et pluss i motebransjen, sier Ioannou.

Nordisk skjønnhet er ettertraktet i utlandet. Den kjennetegnes med høye kinnben, små neser, høyde mellom 1.75 og 1.80, fyldige lepper og har ofte øyne langt fra hverandre, ifølge Ioannou.

— Både Frida og Siri er i den kategorien, mens Erjona Ala har en type skjønnhet som skiller seg ut, forteller modellmammaen.