KRISTIANSAND: — Nei, det stemmer det, sier Knut Dannevig til Fædrelandsvennen. Han er forretningsfører for stiftelsen som egentlig heter "Stiftelsen for store kulturanlegg i Kristiansand", men som populært går under navnet Lille-Cultiva.

Torsdag avholdes årets andre styremøte, og sakslistens høydepunkt er en orientering om "mulige, fremtidige kulturanleggprosjekt v/kulturdirektør Stein Tore Sorthe".

Heller ikke på styremøtet den 27. mars ble det delt ut en eneste krone, og heller ikke da var det innkommet noen søknader.

— Vi får i det hele tatt svært få henvendelser, sier Dannevig.

Så få henvendelser får stiftelsen, at det på forrige styremøte ble drøftet om man skulle være litt mer offensive med hensyn til profilering og markedsføring. Det bestemte de seg for ikke å være.

— Styret konkluderte med at alle som har gode ideer eller prosjekter under planlegging, kjenner oss godt. Og om de ikke gjør det, vil de lett kunne få slik kjennskap gjennom kommunen, Cultiva eller andre, sier Dannevig.

Falske forhåpninger

Og for riktig å gni usynlighetsbudskapet inn, står det å lese i protokollen fra møtet: "En aktiv profilering av stiftelsens tilskuddsmuligheter vil lett kunne skape forventninger som stiftelsen i henhold til retningslinjene ikke kan innfri."

For Lille-Cultiva er en komplisert liten skapning. Den ble så å si unnfanget ved kunstig befruktning for å hjelpe moderstiftelsen Cultiva ut av en fryktelig knipe. Det skjedde i 2010 etter at Stiftelsestilsynet stengte milliardstiftelsen fordi den hadde gitt 323 millioner kroner til Kilden i form av et spissfindig konstruert lån som viste seg å være et ulovlig angrep på grunnkapitalen.

Cultiva ble midlertidig stengt, og Kilden måtte betale pengene tilbake.

For å løse problemet, opprettet Cultiva selv en helt ny stiftelse med eneste formål å finansiere store kulturanlegg. Der plasserte de 350 millioner kroner som i hovedsak gikk tilbake til Kilden, men noen penger står fortsatt til disposisjon for verdig trengende.

Men for å være verdig trengende må man først ha grunnfinansieringen på plass for det store kulturanlegget man ønsker å bygge. Så kan Lille-Cultiva skyte inn litt toppfinansiering.

Frarådet å søke

Slik grunnfinansiering mangler eksempelvis både Stiftelsen Arkivet og Agder Naturmuseum som begge har vært på tidligere styremøter for å gjøre sine hoser grønne hos den lille stiftelsen. De ble begge frarådet å søke om midler til sine planlagte nybygg fordi ingen andre, det vil si staten, har gitt tilsagn om penger.

De eneste som så langt har fått midler fra Lille-Cultiva, er Aquarama som fikk seks millioner kroner, og curlinghallen Idda Arena som fikk 4,6 millioner kroner. Midlene til curlinghallen ble opprinnelig gitt fra Cultiva, men også dette satte Stiftelsestilsynet en stopper for fordi det ikke er lov å gi penger til sin egen stifter, altså Kristiansand kommune.

Men ettersom Cultiva står som stifter av Lille-Cultiva, kan kommunen motta penger derfra. Derfor er det at kulturdirektør Stein Tore Sorthe torsdag er innkalt for å gi en statusrapport om de kommunale visjoner på kulturanleggsfronten. Men det nytter ikke å komme trekkende med hva som helst:

— Et annet viktig poeng er at prosjektene for å få penger må representere et nytt tilbud til Kristiansands befolkning. Gi midler til oppussing, kan vi for eksempel ikke gjøre, sier Knut Dannevig.

Men foretningsføreren understreker at de ønsker både innspill og søknader fra folk med gode prosjekter:

— Det er jo ikke noe poeng å sitte og ruge på disse pengene, sier han.