NOSTALGI: LP-salget tar seg opp, både hos unge og eldre musikkinteresserte. Foto: div
NOSTALGI: Vinyl-salget tar seg opp, både hos unge og eldre musikkinteresserte. Foto: div
NOSTALGI: Vinyl-salget tar seg opp, både hos unge og eldre musikkinteresserte. Foto: div

KRISTIANSAND : — Det er mye mer unge folk som kommer inn enn jeg hadde trodd, selv om det er mange voksne samlere også, sier butikksjef Kjetil Rasmussen på Vinyl. Her sitter han blant hundrevis av vinylplater i en butikk som åpnet på nytt sist onsdag.

Fædrelandsvennen har denne uka publisert artikler om hvordan de digitale strømmetjenestene virker på musikkbransjen. Mens artister får mindre penger enn før, og plateselskapene leter etter nye måter å tjene penger på, har vinylsalget de siste årene skutt fart oppover. De fleste nye utgivelser kommer nå på LP, og publikumsinteressen er økende. Et resultat av det er at spesialbutikken Big Dipper i Oslo snart flytter inn i større lokaler for tredje gang siden starten for vel ti år siden.

— Det ser ut til at de som vil ha musikken i fysisk format nå heller vil ha den på vinyl enn på CD. Salget av fysiske formater er ikke like stort som CD-salget var på nittitallet, men pilene peker oppover, sier butikksjef Stian Svehagen hos Big Dipper i Oslo. Butikken har de siste årene etablert seg som landets mest profilerte og trolig også største vinylpushere.

Vinyl-pushere

VINYLPUSHER: Stian Svehagen hos Big Dipper i Oslo tror streaming av musikk gir flere musikkinteresserte. Foto: Ukjent

Nå nyter Svehagen og butikken hans godt av at det gammeldagse formatet som ble skvist ut av CD-en på 1990-tallet har fått en uventet revansje.Dette merkes også godt i de to gjenværende forretningene for ny musikk i Kristiansand, nemlig Platekompaniet og Rockline.

— Vi har en prøveordning med ei vinylkasse med kanskje femti titler, og interessen er grei. Kundene er enten de gamle nostalgikerne eller yngre folk som kommer og spør, sier butikksjef Marius Skoie på

Platekompaniet på Sørlandssenteret.

Et bredere utvalg finnes på Rockline som tar inn mye ny musikk på vinyl, og nå har det altså åpnet en spesialbutikk for brukt vinyl i Dronningensgate.

— Vi kommer til å basere oss på kjøp og salg av brukte plater, for det blir mye om vi skal ta inn alt det nye som kommer, sier butikksjef Rasmussen på Vinyl. Han tror ikke det hadde vært marked for en tilsvarende butikk for åtte-ti år siden.

Tidsreise

PRØVE: Det må være mulig å prøvespille varene før man går til innkjøp. Foto: div

Et besøk hos Vinyl er som å ta en tidsreise tilbake til 70-, eller 80-tallet. Mange av titlene er gjenkjennbare klassikere av navn som Genesis, Pink Floyd, Fairport Convention, Emerson Lake & Palmer eller Junipher Greene.— Noen av disse utgivelsene finnes bare i 100 eksemplarer, og de virkelig sjeldne oppbevarer vi et annet sted. Det er ikke alle som er til salgs. Det er samlinga til kameraten min Finn Øyvind Møller som er grunnlaget for butikken. Han har samla vinyl siden han var fem år, sier Rasmussen. Nå supplerer han utvalget ved å handle større partier på nettauksjoner som QXL og Ebay.

— Det er på vei inn 500 til 1000 nye titler av hip hop og rap, for det er slett ikke alle som kommer innom som er interessert i progrock, sier butikksjefen.

Og fra Oslo melder Big Dipper om vinyletterspørsel etter de fleste sjangre.— I all hovedsak kommer 70-75 prosent ut på vinyl av de nye utgivelsene i dag, og vi har cirka 6000 titler på lager, sier Stian Svehagen hos Big Dipper. Han har følgende forklaring på vinyloppsvinget:

— Jeg tror streamingen fører til bedre tilgjengelighet for musikk, og at flere får hørt mer og dermed blir interessert. Mange av dem som er virkelig musikkinteresserte vil ha musikken de liker aller best på fysiske formater, og jeg tror folk vil ha noe ordentlig å holde i og se på. Vi har også kunder som kjøper vinyl uten at de nødvendigvis har en avspiller til det. Men vi selger godt med platespillere også fra butikken, sier Svehagen.