KRISTIANSAND: — Dette huset er en kreativ kraftstasjon. Jeg er involvert i ett filmprosjekt og tre bokprosjekter, og det ville aldri skjedd uten Aladdin, sier Ole Bernt Tellefsen. Han er manusforfatter og skuespiller i regissør Kristian Landmarks store filmprosjekt ”Med rett til å kapre”, og filmens produsent Christian Wulff har også kontor i den gamle kinoen i Kongensgate 6. Hadde de ikke møttes her ville ikke samarbeidet rundt ett av de større filmprosjektene på Sørlandet de siste årene blitt noe av.

I samme korridor har selskapet bak Yohan-filmen, nemlig Penelopefilm kontor, og i tillegg holder aktører som Sørnorsk Filmsenter, Norsk skuespillerforbund Agder, Kolon Musikkteater, Cinemateket og Sørnorsk Forfattersentrum til i bygningen.

Det har vært snakket om et ”Filmens Hus” i Aladdin, men til neste år blir den spirende planten etter alt å dømme røsket opp med rota.

Symbolsk leie

Det kommunale Kristiansand Eiendom har fått i oppdrag å ”optimalisere” kommunens eiendommer i kvartalet for salg. Det betyr at både Aladdin Kino og Agder Teaters lokaler skal legges ut for salg.

Det er for tiden Kristiansand Kino som leier Kongensgate 6 av kommunen for en krone i året, og det er derfor kinoen som videreutleier kontorer, øvingslokaler og fremvisningslokaler. Kinoens avtale går ut i desember 2012, og det er da innbyggerne i den ”kreative kraftstasjonen” trolig må finne et annet sted å være kreative sammen.

Aladdin Kino er bygget på 1980-tallet og har blitt pusset opp for vesentlige beløp de siste årene. Kinosalene Blå og Rød har kapasitet for henholdsvis 180 og 80 publikummere, og her har Cinemateket i Kristiansand sine klubbvisninger. Her blir det også holdt prøver og øvinger for medlemmer i skuespillerforbundet.

”Korttenkt”

— Alternativet er Fønix Kino, og der vil vi drukne veldig. Det virker veldig korttenkt av kommunen å selge dette, for det bør være mye dyrere å skaffe noe tilsvarende etterpå. Med noen enkle grep kunne dette blitt enda mye bedre. En kafe i første etasje hadde vært et kjempeløft, sier Irene Torp Halvorsen, daglig leder av Cinemateket.

Kafe har vært påtenkt, men naboklager trenerte saken. Da det endelig ble gitt grønt lys i fjor, var det for sent. Ingen vil starte kafe i et lokale hvor leien bare varer ut 2012. — Kafe hadde vært perfekt for oss også. Vi har arrangert Lyrisk Tapas i fire forskjellige lokaler siden 2008. Det hadde vært stas å være vertskap for våre egne arrangementer, sier Kristin Øygarden i Sørnorsk Forfatterforum. Hun fremhever også den store nytten i å kunne spille ball med kreative mennesker fra andre kunstsjangre.

— Jeg liker å prate piss, men jeg gjør det helst med folk som har peiling. Her er alle profesjonelle, og miljøet er nokså unikt, sier Tellefsen.

Ulønnsomt

— Det har ikke vært regningssvarende for oss å leie Aladdin, og vi har heller ikke bruk for bygningen, sier kinodirektør Petter Benestad. Selv om kinoen betaler symbolske en krone i året i leie til kommunen, har de hatt store vedlikeholdsutgifter på Aladdin.

— Og det gjenstår ennå mye, blant annet i forbindelse med ventilasjonsanlegget, sier Benestad. Leieinntektene kinoen får for å leie lokalene ut videre er altså langt fra tilstrekkelig til å dekke investeringer i oppgradering og vedlikehold. Og dersom politikerne ombestemmer seg og likevel ikke selger kinoen, er han heller ikke interessert i å forlenge leien.