KRISTIANSAND : — Må du spørre om dette? Vi er så nær en løsning, sier styreleder Arne Bang i Punkt.

Han medgir at Punkt har hatt pengebekymringer etter at den åttende festivalen ble arrangert på Kilden 6. - 8. september. Kuratert av selveste Brian Eno og arrangert for første gang i Kildens fasjonable lokaler, fikk festivalen for eksperimentell musikk stor positiv oppmerksomhet både i norsk og utenlandsk presse. Arrangementet var tilsynelatende en av årets største suksesser både kunstnerisk og publikumsmessig.

Arne Bang Foto: Arkiv

— Jo, det var nok bra med folk, men vi hadde budsjettert med enda flere. Vi hadde regnet med bedre uttelling både på Kilden-effekten og Eno-effekten, og hadde budsjettert med 750.000 kroner i billettinntekter. I stedet fikk vi bare inn cirka 300.000 kroner, sier Bang.

Mye dyrere

Ett resultat av dette er at Punkt ennå ikke har betalt leien til Kilden på 185.000 kroner, og de har heller ikke betalt en tilsvarende sum til Hotel Norge for artistovernatting. Ifølge Bang er man i ferd med å komme til en løsning med begge kreditorer.

Leien for lokalene på Kilden er 100.000 kroner mer enn det Punkt pleide å betale i årene festivalen ble arrangert i Agder Teater.

— Festivalen i år gikk ikke så dårlig isolert sett, men vi sliter med likviditeten. Vi har nemlig 1,5 millioner kroner i gjeld fra tidligere. Det har tatt tid å etablere et publikum, sier Bang som sammen med resten av styret har garantert for gjelda til Punkt. Økonomien i festivalen er en kontinuerlig hodepine for arrangørene. Festivalen fikk 300.000 kroner fra fylkeskommunen og 230.000 kroner fra kommunen i år. Fra Norsk kulturråd fikk de 600.000 kroner, og søknaden til neste år er på 900.000. ## Mister EU-midler

De siste årene har Punkt måttet klare seg uten det sekssifrede beløpet de fikk i årlig Cultiva-støtte de første årene, og neste år får de neppe de 100.000 euro de i år fikk av EU.

— I fjor fikk vi 90.000 euro av EU, og vi kommer til å søke for 2013 også. Men vi budsjetterer ikke med ny støtte derfra, siden Punkt var eneste festival i Europa som har kvalifisert til slik støtte to år på rad, sier Bang.

Programmet på Punkt 2012 ble oppfattet som bredere enn tidligere år, men det var også mye dyrere. Bookingbudsjettet er styrelederen svært lite lysten på å røpe.

Satser på sponsorer

— Jeg kan si at det var en betydelig økning i forhold til tidligere år. Da vi fikk Brian Eno til å booke, visste vi at det var en mulighet vi ikke kan regne med kommer igjen, sier Bang. Eno skal likevel ha holdt seg innenfor rammene han ble presentert for innledningsvis.

— Vi hadde en målsetting om å utvide artistbasen og kontaktnettet i år, og det klarte vi. Samtidig kommer vi til å kutte kraftig i bookingbudsjettet til neste år og gå tilbake til basics, sier Bang.

— Men med 800.000 mindre fra EU, 1,5 millioner i gjeld og flere ubetalte regninger: hvordan skal det bli festival neste år?

— Vi har søkt om 900.000 kroner fra kulturrådet, men det viktigste er at vi skal kutte utgifter. I særdeleshet handler dette om programmeringen, transport inkludert. Vi har også et stort uforløst potensial når det gjelder sponsorer, og kommer til å jobbe hardt for å få næringslivet sterkere på banen som partnere dersom vi skal fortsette å ha Punkt i Kristiansand i fremtiden, sier Bang.

Etter dialog med banken satser han på at Punkt blir gjeldfri etter 2014.