KRISTIANSAND: — Det er viktig å la publikum le litt, og hvile ut mellom melankolien. Derfor snakker jeg like mye som jeg synger. Det gir en god kontrast, sier Jan Eggum til fvn.no før ukens konserter på Sørlandet.

Eggum forteller at han ønsker å vedlikeholde tradisjonen med solokonserter på Sørlandet, noe han har gjort i nærmere tjue år. I år er det Venterommet i Mandal (tirsdag) og Venus i Grimstad (torsdag) som får besøk av bergenseren. Her vil han spille sine gamle klassikere og et knippe nye sanger fra albumet «Kjærlighet & ærlighet 1», som kom ut tidligere i år.

— Jeg prøver å skape en avslappende atmosfære og fokusere på kommunikasjon. Det gir publikum noe mer enn hvis jeg bare skulle stå på scenen og lire av meg poplåter, forteller han.

Den nyeste plata er den første i en serie på tre, som skal markere Eggums 60-årsdag senere i år. Del to av utgivelsen kommer i august, mens det siste albumet består av liveinnspillinger og kommer ut i november.

Senere i sommer kommer Eggum til Kristiansand sammen med Halvdan Sivertsen, som han har spilt med i Gitarkameratene i lang tid. Og de to har en helt spesiell kjemi, forteller Eggum.

— I forbindelse med Gitarkameratene var det han jeg fikk mest umiddelbar kontakt med. Vi er mer påvirket av popmusikk enn de andre, så vi går godt sammen musikalsk, forklarer Eggum.

Og de som tror at Sivertsen er gjøgleren og Eggum melankolikeren på scenen, må tro om igjen.

— Det blir ofte omvendt. Det er ikke alltid klisjeen stemmer, sier Eggum, og slår fast at Halvdan Sivertsen har skrevet noen av de mest melankolske balladene i norsk musikk.