KRISTIANSAND : — Det er klart jeg er spent på urfremføringen. Jeg var invitert bort til USA, men jeg får nøye meg med en cd i posten, sier Hans Magne Græsvold.

Kongens fortjenstmedalje

76-åringen, som er medlem av Norsk Komponistforening, har komponert uttalige verk, og venndølen fikk i 2007 Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt lange virke innenfor musikk og komposisjon. Fra 1973 og fram til pensjonsalder arbeidet han som høgskolelektor på Musikkonservatoriet på Høgskolen i Agder med fløyte, statslære og komposisjon som undervisningsområde.

Perkusjonssamling

Fra 31. oktober til 3. november arrangeres PASIC 2012 (The Percussive Arts Society International Convention) i Austin i Texas. Det er verdens største perkusjonssamling, der det foregår presentasjon av instrumenter, salg, undervisning og konserter. I år er det over 120 konserter, og Græsvolds verk "Ludus" skal fremføres 2. november. Det er et verk for en marimbakvartett over fire satser.

— Jeg fikk bestillingen gjennom forlaget som trykker mange av mine verk, Edition Svitzer i København. Jeg har tidligere skrevet et verk for marimba, "Capriccio", som den danske marimba-kunstneren Ronni Kot Wenzell spilte under en USA-turne i 2010, sier Græsvold, som ikke kjente til PASIC fra før.

Basis fra Setesdal

"Ludus" er et tonalt verk, som har sin basis fra folkemusikk fra Setesdal. Amerikanerne er glade i norsk musikk, og spesielt i norsk folkemusikk. Græsvold har derfor hentet motivstoff fra fire gangarer fra Setesdal.

— Jeg er opptatt av folketoner fra Setesdal, og prøver sammen med UiA å få ut mer Setesdalsstoff til kulturskoler, slik at barn kan gjøres kjent med den type musikk. Forhåpentligvis har vi noe klart til neste år, sier 76-åringen, som ikke har planer om å legge komponeringen på hylla.

— Jeg er i full vigør. Knut Nystedt gav seg egentlig da han ble 92, men er fremdeles i aktivitet. Jeg holder på så lenge jeg har helse til det, sier komponisten.