England 2009

Regi: Oliver Hirschbiegel

Manus: Guy Hibbert

Skuespillere: Liam Neeson. James Nesbitt. Anamaria Marinca

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

3750 mennesker er blitt drept i Nord-Irland på grunn av det som kalles ”The Troubles”. Denne filmen har med andre ord sitt opphav i helt reelle hendelser, men filmens personer er oppdiktede.

Dramaet tar sitt utgangspunkt i et drap i en by i Nord-Irland i 1975. En 17-åring fra protestantene side skjøt en ung mann fra katolikkene side. Hans langt yngre bror var øyenvitne til ugjerningen. Han var skremt, nær ved å være paralysert, under drapet. Drapsmannen ble på et senere tidspunkt tatt og sonet tolv år for drapet.

Så, over tretti år senere, vil et tv-team at drapsmannen og denne yngre broren skal møtes ansikt til ansikt i et tv-program. Begge aksepterer. De aksepterer ut fra vidt forskjelllige ståsteder: Den ene søker forsoning, den andre ønsker hevn.

Det er Oliver Hirschbiegel (”Der Untergang”, 2004) som har regiansvaret her. Men, faktisk, her er teksten, hva som artikuleres fra begge hold, det viktigste, selve bærebjelken. Pluss de to skuespillernes frembringelse av det tekstlige.

De to skuespillerne er Liam Neeson (født i Belfast) og engelske James Nesbitt. Begge er solide navn i britisk film og de gir tolkninger av intelligens og balanse.

Sum: Interessant og meget severdig om skyld og soning, hevn og forsoning.