Sjanger: Historie

Forfatter: Otto Dov Kulka

Oversetter: Kjell Risvik

Forlag: Press

Otto Dov Kulka er historiker med nazismen og holocaust som fagfelt. Det knapt noen har visst, var at han selv som barn ble sendt til Auschwitz. Det var nødvendig for ham som forsker å holde den faglige distanse til stoffet. Kulka, født i Tsjekkoslovakia i 1933, er i dag professor emeritus ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem.

Som en eldre mann publiserer han fragmenter fra en periode av livet som naturlig nok kom til å plage ham alle år senere. Opphold i Auschwitz, som Kulka på mirakuløst vis unnslapp levende, er skildret av flere, men dette er med barnets blikk og resonans i barnets sinn.

Det er blitt en bok som straks griper fatt i leserens nervetråder, rystende i sin skildring av de grusomhetene han måtte være vitne til og lidelsene han selv ble påført, men tidvis vakker i sin skildring av landskapene fra dødens metropol, som han kaller dem. Der er øyeblikk han erindrer som skjønnhet midt i alle pinslene, kanskje barnets måte å balansere de grufulle inntrykkene på. Hans egne opplevelser fra et par barneår i ondskapens favntak, inngående kunnskap om Auschwitz’ historie og sikre litterære grep gjør dette til en original og dypt rørende bok. Det er holocaust i et nytt perspektiv.

kulka dødens metropol.jpg