Det engelske krigsskipet Dictator med 550 mann og 64 kanoner var et ruvende skip i sin samtid. Da det tok opp jakten på den danske-norske fregatten Najaden i 1812, et stort skip for sin tid det også, endte det med et regulært sjøslag på Lyngør havn en sommerdag for 200 år siden. Tre av fire dansk-norske krigsskip ble senket, minst 130 av mannskapene på Najaden døde. Det er utkjempet mange slag etter Napoleonskrigene, men slaget på Lyngør lever sitt eget sterke liv i skrift og strek. Fredag 6. juli markeres slaget på samme sted og samme dato med et stort arrangement.

Sjøslaget er omtalt i utallige bøker og artikler, det er tegnet og malt, så vi kan danne oss et inntrykk av hvor brutal denne opplevelsen må ha vært for de 200 innbyggerne i uthavnen. Skipene drev helt inn i husveggene, i sundet fløt det lik, sårede og vrakrester, kanonkulene ødela flere hus, innbyggerne gjemte seg forskremte på utsiden av øyene mens kruttrøyken drev over uthavnen og kanonene drønnet.

Sjøslaget på Lyngør havn er bakgrunnen for Øivind Bergs ungdomsbok "Senk Najaden!", en av to bøker om slaget i år. Den Tromøy-baserte forfatteren og illustratøren har mer enn 60 bokutgivelser bak seg. Med basis i de faktiske forhold spinner han en historie om tre unge mennesker som får sine liv dramatisk endret av slaget, i særlig grad den unge piken Marthe, som ser sitt snitt til å rømme til Amsterdam med et handelsskip som lå i Lyngør under slaget. To år senere vender tjenestepiken tilbake som fin dame med ektemann og planer om husbygging, og hun sørger for å gjøre opp et gammelt tyveri; stor glede og lykkelig slutt.

I følge hjemmesiden sin ønsker Berg "å skape tydelige, lett forståelige og inspirerende bøker som formidler kunnskap, opplevelse og livsglede – bøker som gjør deg litt klokere". Han lykkes et stykke på vei med dette prosjektet, særlig gjennom formidlingen av de historiske hendelsene.

På en oversiktlig og troverdig måte i et tilpasset språk gir Berg oss et blikk inn i slagets gang slik det kan ha fortonet seg for dem som opplevde de dramatiske timene. Slaget og bakgrunnen for det er forklart i noen høyst nyttige etterord. Den fiktive del av fortellingen er både enkel og forutsigbar; her er Berg knivseggen fra det banale. Boken passer trolig bedre for større barn enn for ungdom.