KRISTIANSAND: Det sier direktør Karin Hindsbo ved Sørlandets Kunstmuseum til Fædrelandsvennen. Tirsdag ble hun presentert som ny direktør for KODE, kunstmuseene i Bergen, og i februar 2014 flytter hun.

— Jeg har hatt det utrolig godt sammen med de enormt dyktige menneskene som jobber ved museet, og er veldig stolt over det vi har fått til sammen. Dessuten har Kristiansand mange fantastisk bra folk innen både kunst, musikk og litteratur, og jeg trives veldig godt, sier hun.

Derfor var Hindsbo slett ikke å finne blant de 17 søkerne til jobben som Erlend Høyerstens etterfølger. Men for et par uker siden ringte styreleder Per-Kristian Foss og ba henne komme til en samtale.

— Jeg ble stolt over at han ringte, men fikk samtidig litt panikk da jeg skjønte konsekvensene, sier Hindsbo.

Og da tilbudet kom, sa hun ja.

Blant tungvekterne

— Det er et kvantesprang av rang, og en helt unik mulighet til å komme med i tungvekterfeltet i Norden. Det er utfordrende og spennende, men en stor beslutning å ta når man må forlate noe man er så glad i, understreker hun.

— Hva er du mest fornøyd over å ha fått til ved SKMU?

— Jeg har ikke gjort noe alene, og er fornøyd med at jeg etterlater meg noe som er jobbet fram av alle de ansatte i fellesskap. Vi bestemte oss for å gjøre kunst mer relevant og ta det regionale på alvor, og det har vi fått til, sier Hindsbo.

— Samtidig er det viktig å si at dette ikke bare er en ære for meg, men også en stor anerkjennelse av SKMU som åpenbart står høyt i kurs når andre skal rekruttere ledere, legger hun til.

Når hun nå drar til Bergen, er det for å videreføre arbeidet Erlend Høyersten har gjort ved de konsoliderte museene som sammen har fått navnet KODE: Bergen Kunstmuseum, Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Harald Sæverud Museum Siljustøl og Ole Bull Museum Lysøen.

— Min jobb blir å spisse og videreutvikle dette arbeidet, sier hun.

Og Erlend Høyersten er sikker på at KODE kommer i gode hender når han nå setter kursen mot ny direktørjobb i Århus:

- Strålende valg

— Det er et strålende valg. Karin er en dyktig fagperson og leder, hun er sulten, ambisiøs og tør å utfordre etablerte meninger. KODE har nettopp begynt et stort arbeid med samling og merkevarebygging, og trenger en direktør som tenker på museet som en samfunnsinstitusjon med relevans og appell, sier han.

Ved Sørlandets Kunstmuseum er gleden blandet med tårer:

— Vi er litt triste, for det er vemodig når noe som er kjempefint går over, sier konservator Karl Olav Segrov Mortensen.

— Karin Hindsbo har gjort mye bra internt og satt i gang prosesser som er godt plantet i staben. Det har gitt oss god energi og vi er svært motiverte for fremtiden, sier han.

Også styreleder Per Nordstrøm er fornøyd med Hindsbos innsats.

— Jeg er glad på hennes vegne, men ønsker samtidig hun kunne vært hos oss litt lenger, sier han. Onsdag blir det styremøte, og deretter starter jakten på direktørens etterfølger.

Nupen gratulerer

— Karin Hindsbo er utrolig dyktig og har satt sitt klare preg på SKMU i løpet av kort tid. Samtidig har hun gjort museet tydelig i den nasjonale diskurs, og jeg tror de kan glede seg i Bergen, sier Kjell Nupen.

— Det er både imponerende og gøy at hun nå er hentet til KODE, og jeg har snakket med henne og gratulert, fortsetter han.

— Selvsagt er det synd at hun forlater SKMU, men jeg har stor forståelse for at hun velger en av de største kunstinstitusjonene i Norden når hun får sjansen. Samtidig er det imponerende at SKMU rekrutterer så dyktige ledere, og kan fungere som et springbrett for ambisiøse folk. Det tyder på at de gis gode arbeidsvilkår, og jeg håper den neste som kommer får de samme mulighetene, sier Nupen som planlegger en stor utstilling med politisk kunst på SKMU høsten 2014.