STOCKHOLM: De norske regidebutantene Stefan Faldbakken og Erik Richter Strand mottok lørdag kveld hver sin utenlandske filmpris for henholdsvis «Uro» og «Sønner».

I Stockholm mottok regissøren av «Uro», Stefan Faldbakken, Northern Light Award under avslutningsseremonien av Stockholm International Film Festival.

Det var årets FIPRESCI-jury som kåret hans spillefilmdebut til vinneren. Juryen uttaler at filmen er «en moderne og original tolkning som forvandler et klassisk kriminaldrama til en avbildning av samtidens urbane liv».

FIPRESCI er den internasjonale paraplyorganisasjonen for profesjonelle filmkritikere og journalister.

Norsk filmuke i Stockholm I tillegg til årets deltakelse på Stockholm International Film Festival, planlegger Göteborg Film Festival å sette søkelyset på norsk film i månedsskifte januar/februar. I et samarbeid mellom den norske ambassaden, Norsk filminstitutt og den svenske distributøren Triangelfilm vil det også bli laget en norsk filmuke i Stockholm i mars måned.

Prestisjefylt Regissøren Erik Richter Strand var tidligere i uken til stede på visningene av «Sønner» under den tyske filmfestivalen i Mannheim og Heidelberg. I kveld mottok han Rainer Werner Fassbinder-prisen i Mannheim for sin regidebut i konkurranse med 19 andre internasjonale filmer. Ved siden av hovedprisen, er dette den mest prestisjefylte filmprisen som deles ut på festivalen.

Filmfestivalen i Mannheim-Heidelberg er etter festivalen i Berlin blant de fire største filmfestivalene i Tyskland.

Norsk filminstitutt håndterer festivaler for norske filmer, og det er allerede planlagt nye festivaldeltagelser for begge produksjoner.