For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Det fantes ingen større enn Bjøro. Med «I Love Norwegian Country» og besmektelser, sang sørlendingen seg inn i de tusen hjem og stylede Opel Rekorder.

Når han nå gir ut sin 19. plate, så skjer det med den troverdigheten og den varmen vi gjerne vil tillegge en kar som Bjøro Håland. Det er fint å vite at vi fortsatt har artister som dediserer en cd til sin gamle mor. Anna Håland er 90 år og still going strong.

— Det var hun som ba meg synge inn denne. På norsk. Hun kan ikke engelsk, selv om hun har hatt to brødre som tilbrakte nesten hele livet i USA.

Salmene er kjente - og de samme som Bjøro fikk inn med morsmelka. Og alle som har lyttet litt til country, vet at gudsordene i mange tilfeller også er uløselig knyttet til denne sjangeren.

— Det stemmer det. Bare tenk på ordene «heimlengt» og «himmellengt». Country og gospel krysser veier hele tida. En kar som Hank Williams er et godt eksempel på det.

  • Så du har ikke brått sett lyset nå?

— Nei, lyset har vært der hele tida, det. Jeg er et gudfryktig menneske. Salmene har vært med meg helt fra barndommen. Jeg husker hele menigheten som sang disse sammen. Men jeg har hatt med gospelsanger og salmer på mine tidligere plater også. Det har vært en eller to av dem på nesten alle sammen, skriver Dagbladet.

80-tallet for Bjøro var et vanvittig tiår. I en periode var han Norges helt klart mestselgende artist. Anslag for noen år tilbake viser at sørlendingen har solgt 1,5 millioner plater. Og i hele denne perioden, med unntak av et par år, jobbet han på heltid som gravemaskinselger. Suksess også der. Når Norges heteste artist kommer på døra og skal selge en grom maskin, smelter selv de mest innrøkte entreprenører.

  • Men det ble for mye. Vi var ute hver eneste helg og i alle ferier. Familien kom til konsertene og sa «Så kjekt å se deg». Det var et kolossalt jag. Til slutt klarte jeg ikke å levere like bra på scenen som jeg ønsket. Og du lurer ikke publikum.

Se reportasje fra TvSør. Bredbånd.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.