Batman-figuren er fremstilt på film før: I 1989 av Michael Keaton, i 1995 av George Clooney, i 1997 av Val Kilmer, foruten, blant annet, en TV-serie i 90-årene og en filmutgave på 60-tallet.

I denne siste utgaven av sagaen om Batman er hele trykket lagt på tilblivelsen av Batman. Hvordan Bruce Wayne ble hva han var ment å være: Et symbol, en overmenneskelig kraft i flaggermuskostyme som kjemper for rettferdighet i sin hjemby, den voldelige og korrupte metropolen Gotham City.

Husk nå, min venn: For å i det hele tatt å kunne se denne filmen, få en filmopplevelse, må du ta til deg denne fantasisvingende historien. Hvis ikke, ender du med irritasjonens grønne skum i munnvikene.

Bruce Wayne/Batmans far var en meget fremgangsrik forretningsmann, med et snev av idealisme. (Ingen forretningsfolk er bare idealister, da hadde de ikke blitt forretningsfolk)

Han bygget forretningsimperiet Wayne Industries. Som gutt skulle Bruce oppleve å se begge sine foreldre bli skutt av en ransmann.

Det førte til dype traumer hos unge Wayne. Og en langvarig søken: Hva vil jeg med mitt liv? Hva vil jeg bruke min vilje og mine ferdigheter til?

Om dette høres høytidelig ut, vit da at alt er satt inn i en klar ramme av eventyr/action. Men avgjort ofte på et nivå som i alle fall gir skinn av det eleverte innen sjangerne.

Slik sett er her et knippe dialoger om hevn, vilje, mål, fokus, rettferdighet, og om det å finne grunnstammen i seg selv.

Vel, det er ikke Descartes, men som biter av en lommefilosofi, fungerer det utmerket i denne sammenhengen.

Etter år med turbulent reising, vender Wayne tilbake til en dobbeltilværelse som superplayboy med en fot i farens forretningsimperium — og som Batman, flaggermusmannen som brutalt bekjemper urettferdighet, korrupsjon og vold.

Som helhet har filmen et solid fortellermessig flyt. Actionscenene har et tett, kompetent driv, men de ligner i sin oppfinnsomhet, i sin rytme og i sine rent tekniske regigrep, på svært mye annet som er skapt av «slagsen» de siste årene.

Som type fungerer Christian Bale treffsikkert, med et utseende nær en mutt og iblant forfrossen utgave av Jens Stoltenberg.

Et viktig element er figurene som er modellert omkring Batman: Butleren Alfred, i Michael Caines slepne ironiske vesen, Rutger Hauer med en høflig kaldblodighet og et utseende á la Edward Kennedy, og Liam Neeson som den filosoferende krigeren Ducard.

Og så gis det et pekepinn om at Batman møter Joker i neste film, skurken som Jack Nicholson tolket med en frydefull blanding av Klovn & Killer i 1989-utgaven.

I all vår barnslighet: Vi gleder oss.

Knut Holt

Batman Begins

USA 2005

Regi: Christopher Nolan

Manus: Bob Kane (karakterene)

David S. Goyer (historien)

Skuespillere: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Kathie Holmes, Gary Oldman, Tom Wilkinson, Rutger Hauer