Nå om dagen skal det godt gjøres å sette seg et sted i det offentlige rom uten at noen i nærheten sitter og prøver å få tall til å gå opp i et rutenett. Sudoku har for lengst tatt over for kabal i Windows som hovedsynderen når det gjelder nedsatt effektivitet på norske arbeidsplasser.

I det ekstremt usannsynlige tilfelle at du ikke vet hva sudoku er, er dette kort fortalt et spill der du har et kvadratisk rutenett delt inn i mindre kvadrater. Her skal du plassere tall etter bestemte regler. Vanskelighetsgraden avhenger av hvor mange tall som allerede befinner seg i rutenettet til å begynne med.

Tradisjonelt er sudoku trykket på papir, men når noe er så populært som dette, må det selvfølgelig også lages dataspill, og her kommer en variant til PSP. På boksen står det at du nå kan spille sudoku «når og hvor du vil!» Jo da, dette er for så vidt sant, men jeg tror du skal argumentere godt for å vinne en diskusjon der du hevder at spillet er blitt mer bærbart ved at du må ha med deg en PSP for å spille det, fremfor å ta for deg et som er trykket på papir.

Likevel, du får tross alt 1000 forskjellige sudoku-oppgaver her, og det skulle holde en god stund for de aller fleste. Det er kanskje ikke veldig mye morsommere å spille enn papirvarianten, men du slipper i hvert fall å viske ut noe hvis du skriver et galt tall, og du kan spille med kompiser med trådløs tilkobling. Og hvis man skal dømme etter hvor mange som spiller sudoku, er dette en super julepresang til bortimot hvem som helst.

TORE SAND

Go Sudoku

Utgiver: Sony

Sjanger: Sudoku

Alder: 3+

Plattformer: PSP (enklere og like bra varianter finnes for diverse papirmedier)