— Han er flink til å synge. Også er han veldig søt!

— Han er veldig talentfull!

— Også er han ganske ung. Justin Bieber er jo 20 nå.

Klassevenninnene Marita Fure, Frida Ommedal og Miriam Emilie Andreassen sitter på pikerommet til Marita og forteller om hvorfor de liker Isac Elliot så godt. På veggene henger det bilder av både Elliot og Justin Bieber. Bieber er nok fortsatt favoritten, men han er ikke like enkel å komme seg på konsert med.

13 år gamle Isac Elliot kom fra det store intet i løpet av fjoråret. Han er sanger, låtskriver, danser og skuespiller. Debutsinglen «New Way Home» solgte til platina og føk rett til topps i hjemlandet Finland. Mange unge jenter ble skuffet da samtlige konserter på norgesturneen hans ble utsolgt i løpet av få minutter. Håpet steg imidlertid igjen da det ble klart at han skulle være en del av Kreftforeningen og P4s Vinterlyd-turné på samme tid. Det var 12.000 mennesker på konserten i Bergen og nesten 8.000 i Stavanger. I Kristiansand ventes det opp mot 10.000 besøkende. Mye på grunn av Elliots tiltrekningskraft.

Fyller tomrom etter Bieber

13 år gamle Isac Elliot fra Finland kalles Nordens Bieber. Onsdag kommer han til Kristiansand. Foto: Gr tt, Vegard

Isac Elliot omtales som «Nordens Bieber», og under Vinterlyd-konserten i Bergen forrige lørdag måtte Kreftforeningen iverksette ekstra sikkerhetstiltak, ifølge Bergens Tidende. Chioma Anugweje er journalist og blogger hos underholdningsnettstedet 730.no. Hun mener likhetene mellom Elliot og Bieber er flere.— Begge kom fra det store intet, ble superstjerner raskt, og presenterer romantisert tenåringspop. Fansen til Elliot kaller seg ellioteers, på samme måte som vi har beliebers. Unge jenter er på stadig jakt etter gullgutten, og når Bieber nå har kvittet seg med det mest uskyldige imaget, og gjort en del ting som fansen ikke liker, for ikke å si foreldrene til fansen. De setter nok pris på at det kommer opp nyere idoler, tror Anugweje.

Mamma Jorunn Fure er enig. Hun er glad for at Isac Elliot har tatt over for noe av Bieber-hysteriet.

— Justin har gjort en del ting i det siste som gjør at jeg som forelder ikke synes at han er et så godt forbilde, sier hun.

Snilt image

Jentene gleder seg til konsert med Isac Elliot, og vil aller helst høre sangene «Let's Lie» og Angel».

— Han synger veldig fint og rent. Han er veldig snill, og det virker som om han er veldig ydmyk på scenen, sier Marita Fure.

Hun har brukket beinet på håndballtrening, men det setter ingen stopper for konsertplanene.

— Jeg vil stå langt fremme!

Mamma Jorunn Fure er ikke like begeistret:

— Da jeg innså at jeg må være med begynte jeg å grue meg litt, og jeg er litt spent på hvordan det skal gå med det beinet hennes.

Chioma Anugweje tror Isac Elliott vil oppleve stor suksess i Norge også framover.

— Han har et snilt image, og både synger og ser bra ut. Han gir jentene akkurat de kjærlighetssangene de vil ha. Han liker nok også den norske fansen. Norske jenter er jo kjent for å skape ville tilstander, sier hun.

- En strategisk bransje

I løpet av et lite år gikk Isac Elliot fra å være en ukjent gutt til å bli superstjerne og ungpikeidol. Et resultat av bevisst strategi, sier forsker Arve Hjelseth.

— Det er de samme sosiale og psykologiske mekanismene som skaper hysteri nå, som det var da Beatles og Elvis regjerte. Det er jenter i puberteten. Men idolene i dag henvender seg til en yngre målgruppe, allerede før tenårene, sier Hjelseth.

Han er forsker ved NTNU, og ekspert på fankultur. Han mener de unge superstjernene er et resultat av en bransje som bevisst bygger opp profiler.

— Dette er i stor grad et resultat av et kulturindustrikompleks som strategisk, kanskje kynisk, jobber fram unge profiler med en spesiell målgruppe for øyet. Nå har Bieber tatt et steg videre, og det åpner for andre, sier han.

Hjelseth peker på at veien til stjernetilværelsen går raskere nå enn før.

— Framveksten av sosiale medier har endret bildet. Det gir flere kanaler for profilering, og åpner for toveis kommunikasjon. Det skaper nærheten av fansen, sier han.

— Isac Elliot er en fortsatt en gutt som ikke alle har hørt om. Det viser at fra karrierestart til det kommersielle gjennombruddet er kortere i dag. Når snøballen først ruller så går det fort. Men levetiden er også desto kortere, sier han.