— Det var utrolig overraskende og gøy å vinne den prisen, sier Rebekka B. Mæland. 29-åringen fra Arendal har de siste årene etablert en posisjon som Sørlandets soulhåp, etter at hun platedebuterte med «Back in time» på AGF Music i 2011. Fortsetter det å gå slik som forrige helg, kan nok Mæland aspirere til en souldronning-tittel. Da nådde karrieren et foreløpig høydepunkt idet fjorårssingelen «Summer Feeling» gikk til topps som årets soul-single i kåringen «Scandinavian Soul Music Awards». Sangen har hun skrevet sammen med låtskriverkompanjong Sheila Simmenes, og denne uka er hun ute med oppfølgeren «Should have been».

— Prisutdelingen var i Sverige, og jeg kunne ikke være der. Men snart får jeg trofeet i posten, sier Mæland der hun sitter i sofaen i AGF Musics studio på Rige i Kristiansand. Hun har rukket å lande etter et begivenhetsrikt opphold på bransjemessa Bylarm i Oslo sist helg.

Hoveslaget

— Jeg opptrådte for fullt hus på Cafe Sør som del av det uoffisielle programmet. Det fylte seg fort opp, sier hun.

Lørdag skal hun i ilden igjen, for da konkurrerer hun i Hoveslaget i Arendal, hvor premien er en soloopptreden på Hovefestivalen til sommeren.

— Jeg har riktignok opptrådt der før, men det var sammen med Simmy Man. Det er jo noe helt spesielt å ha sin egen konsert, og å kunne se sitt eget navn på plakaten, sier Rebekka.

Blant sangene hun fremfører i Arendal lørdag er selvsagt den nye singelen «Should have been».

Frihet

— Den handler om kjendiskjør og forventningspresset mange legger på seg selv. Den handler om at mange søker etter en frihet de tror de skal oppnå ved å bryte grenser. De tror at det vil ligge en tilfredsstillelse bare i det, sier Mæland.

— Siden du sier kjendiskjør antar jeg du har reality-tv i tankene?

— Ja, for eksempel. Eller det at folk er så misfornøyd med landet vårt. De vil ha billigere brennevin eller de vil kunne kjøre fortere. De tror det er frihet i å gjøre som du vil. Men jeg tror frihet ligger i det å være et godt menneske og å være god mot hverandre. Det er derfor vi har regler, og i lengden vil det være godt for en å følge de reglene. De er satt der for å beskytte oss.

Fart på låtskrivingen

— Det kan vel tenkes at du nå snakker om de ti bud?

— Ja, på en måte gjør jeg det også. I «Should have been» synger jeg om alt jeg synes skulle vært annerledes også med meg selv. Men tenker man slik kommer man fort inn i en ond sirkel, sier Rebekka Mæland.

Hun har fått fart på låtskrivingen etter at hun flyttet på landet og ble overveldet av inspirasjon. «Landet» er i dette tilfellet Bjorbekk ved Arendal hvor hun opprinnelig kommer fra. Men arbeidet med musikkproduksjonen vil fortsatt foregå fra studio i Kristiansand, og her satser hun på å få ferdig en EP i løpet av året.

— Jeg skal forresten også opptre for Redd Barna på Torvet i Kristiansand 13. mars. Det er en konsert til støtte for ofrene i Syria, og det er viktig å få med, sier hun.