Nylig ble Hallvard T. Bjørgum utnevnt til Ridder 1. klasse St. Olavs Orden for sin enestående innsats for norsk folkemusikk. Foto: Johs. Bjørkeli
Hallvard T. Bjørgum gir stadig ut nye perler av folkemusikkproduksjoner fra sitt folkemusikkmuseum og produksjonslokaler på Sylvartun i Valle. Foto: Johs. Bjørkeli
Sylvartun Folkemusikks siste produksjon, Førnesbrunen vol. 2, inneholder mye filmstoff om telemarksspillemannen Jørgen Tjønnstaul. Foto: Johs. Bjørkeli

Nylig ble den 58 år gamle felespilleren, folkeminnegranskeren og forfatteren utnevnt til Ridder 1.klasse St. Olavs Orden.

— Har du hørt om ridderslekta Aga Byre, som mange av oss som er født og oppvokst på Agder, Rogaland og Hordaland stammer fra? spør Hallvard T. Bjørgum med et glimt i øyet. Men noen spøk er det ikke. Han har slektstreet fra ridderklanen printet ut på skrivebordet på Sylvartun, kulturbygget og folkemusikkmuseet som han og faren Torleiv H. Bjørgum bygde for 25 år siden.

— No er eg au riddar, sier han. Stolt og glad over at kongen sjøl har lagt merke til hans innsats for folkemusikken gjennom mer enn 40 år.

Mesterspillemann

På bordet ligger også den rykende ferske cd-boksen Førnesbrunen Vol 2 med slåttespel av han og Hauk Buen (80), en dvd med filmsnutter der Bjørgums store idol, Jørgen Tjønnstaul fra Rauland, er hovedpersonen og ei lita bok, spekket av bilder og tekster om Jørgen Tjønnstaul og om slåttene publikum får høre.

Alt utgitt på Bjørgums eget produksjonsselskap Sylvartun Folkemusikk.

Rocka felespiller

Jørgen Tjønnstaul, som levde fra 1894 til 1985, er en av de mest fargerike spelemennene Norge har fostret.

Bjørgum møtte han mange ganger.

— Jørgen er den kuleste og mest rocka felespilleren som Norge har hatt, sier Hallvard T. Bjørgum. Han har satt seg som mål å reise en bauta på tre cd-er med dvd-er over spelemannen som spilte «Falkeriset» og fortalte så intenst om Førnesbrunen som dro likkister over Hardangervidda under Svartedauden at publikum ble like rørt som fortelleren sjøl.

Spelemannsætt

Selv om det var faren, spelemannen Torleiv H. Bjørgum, besteforeldre og andre slektninger av spelemannsætt i Setesdal som har gjort Hallvard T. Bjørgum til en av de fremste konsertspelemenn i landet i dag, er også Jørgen Tjønnstaul en av de han har stått på skuldrene til.

Bjørgum sa det slik under takketalen den 6. mars da han sto med ordenen på brystet:

— Denne utmerkjingi eg hev motteke i dag er eit teikn på at med å stande på forfedrenes skuldre, så kan ein byggje vidare på det dei la etter seg - desse som har halde folketradisjonane i hevd føre okko.

Flere utgivelser på gang

Hallvard T. Bjørgum er statsstipendidat.

— Jeg har hatt sugerør i statskassa i mange år, sier spelemannen med seks Spellemannspriser bak seg. I alle fall har han deltatt på så mange produksjoner som har fått prisen.

Selv om han er opptatt av å dokumentere og gi ut folkemusikk, stortrives Bjørgum med å stå på scener landet rundt. Nylig opptrådte han for rockeklubben i Sauherad.

Cd-ene med, om og inspirert av Jørgen Tjønnstaul og slåttespel fra Telemark, er resultat av Bjørgums innsamlingsarbeide gjennom mer enn 30 år.

Om et år eller to kommer volum tre i cd/dvd-samlingen om Jørgen Tjønnstaul, lover Bjørgum. Samtidig lager han det han kaller en «sixpack» om far Torleiv H. Bjørgums folkemusikkliv.