— Hos nasjonale aktører ser de verdien av det jeg nå holder på med. Der får jeg støtte. Valle kommune har gitt 15.000 kroner, men ellers er det nei lokalt. Det er direkte pinlig, sier Bjørgum fra Kåsland i Hylestad i Valle til Fædrelandsvennen.

Blant de største

Torleiv Hallvardson Bjørgum er kjent som en av de største spelemenn og kulturformidlere Setesdal har hatt. 9. februar var det 25 år siden han døde. Han bygde blant annet opp Sylvartun kultursenter på Nomeland og var både nasjonalt og internasjonalt kjent.

Sønnen Hallvard har om mulig nådd enda lengre ut med fela og musikken. Nå vil han gjøre ære på far sin. Han er i sluttfasen av en CD/DVD-trilogi med musikk og dokumentariske filmopptak etter faren. Målet er å gi ut alt faren spilte, hele den store musikkarven. Triologien har fått navnet «Taddeivs minne».

Bykle kommune svarte nei på søknaden om å støtte med 15.000 kroner. Kommunen har innført en ny regel om at du må bo i Bykle for å få kulturstøtte.

- Bykle melder seg ut

— Far min og jeg har begge undervist i kulturskolen i Bykle. Bykle har landets beste munnharpesmed, men ingen munnharpespillere. Vi skal spille på Bykle-harpe på CD,en. Så jeg mener vedtaket er feil av mange grunner.

Verst er at Bykle i praksis nå melder seg ut og vekk fra å støtte Setesdal-kulturen

— Men verst er at Bykle i praksis nå melder seg ut og vekk fra å støtte Setesdal-kulturen. Vekkelsesbølgen rundt forrige århundreskifte ødela mye for folkemusikken i Bykle, og derfor har bygda hatt få spelemenn. Kulturbærerne bor i nabokommunene. Derfor blir det helt ødeleggende med dette kravet om bosted, sier Bjørgum.

Enda verre synes han det er å få nei fra Setesdal Regionråd.

Les også:

Les også:

— Begrunnelsen er at de skal jobbe med næringsutvikling og ikke kultur. Da ser de ikke sammenhengene. Kulturen og turismen har gått hånd i hånd. Det er kulturen som har gjort dalen kjent, fra Setesdalskofta via sølvsmedene til spelemenn, dansere og kvedere, sier Bjørgum, som mener kommunene i dalen må ta et samlet og felles ansvar for å løfte og bre ut Setesdalkulturen videre.

— Verket om min far blir helt spesielt. Han hadde et enormt materiale, som må tas vare på for senere generasjoner. På CD,ene medvirker mange og kostnadsrammen er rundt en halv million. Alt gjøres av folk i dalen. Akkurat nå jobbes med omslag, sier Bjørgum.

Stor respekt

Ordfører i Bykle, Jon Rolv Næss sier han har stor respekt for arbeidet til Torleiv og Hallvard T. Bjørgum .

— Men vi gikk i fjor gjennom våre regler og strammet inn. Vi ønsker å støtte egne innbyggere, sier Næss.

Valle-ordfører Tarald Myrum sier far og sønn Bjørgum er noen av de største kulturbærere dalen har hatt.

— I regionrådet støtter vi ikke lokale kulturutgivelser. Denne kan nok sees som både regional og nasjonalt viktig. Vi tar en ny diksusjon når vi får ankesaken fra Bjørgum i neste møte mandag, sier Myrum.

— Den dagen er jeg 59 år. Så de har bare en ting å gjøre, avslutter Hallvard T. Bjørgum.

Etterlyser strategi

Kirsten Bråten Berg  Foto: Johs. Bjørkeli

Folkemusiker Kirsten Bråten Berg mener også at Setesdal-kommunene må ta et helt annet ansvar for Setesdal-kulturen.— Det er ildsjeler og enkeltpersoner som løfter Setesdalkulturen. Det offentlige trekker seg mer og mer ut. Det er veldig trist, sier Bråten Berg.

Hun mener Hallvard Bjørgum har vært flink til å få støtte til flere store utgivelser de siste årene. Samtidig er hun kritisk til at Bykle kun vil gi kulturstøtte til folk som bor i Bykle og at Setesdal regionråd dropper kultur til fordel for næringsutvikling.

— Bykle har én spelemann. I praksis betyr Bykles politikk at de trekker seg helt ut av Setesdal-kulturen. Jeg synes kommunene og regionrådet skulle legge en skikkelig strategi. Hvordan rekruttere, ta vare på, utvikle og løfte den unike arven videre, sier Bråten Berg.

Hun sier det skjer mye positivt på grunnplan.

— Men vi trenger at kommunene tar ansvar på en helt annen måte framover, sier hun