— Vi hadde jo premiere på dette stykket på Kilden tidligere i år. Det gikk kjempebra, og vi ble møtt til en fullsatt sal på premieren 12. april. Siden den dagen har vi finpusset på stykket, og gjort oss klar til Oslo-premieren til lørdag, forteller regissør Ina Maria Brekke.

Hun mener stykket er viktig fordi det tematiserer psykisk helse hos ungdom.

— Vi vil fjerne tabuet rundt psykisk helse hos ungdom. Dette stykket tar for seg mentale lidelser, og hovedkarakteren «Rakel» får en psykose på sin språkreise i Italia. Vi ser hvordan dette påvirker henne personlig, og alle rundt «Rakel». Tror de på lidelsen? Finner hun det bare opp? Det er flere spennende spørsmål i stykket, som også kan forklare hvordan en vennegjeng fungerer, forteller Brekke.

Kreativ produsent, Fredrik Landmark, og regissør Ina Maria Brekke har troen på at ungdomsgjengen vil klare seg fint på Oslopremieren. Foto: Kristian hole

Stykket er skrevet av filmarbeideren og forfatteren Hans Petter Blad.

DUS-festivalen for unge

DUS-festivalen er en nasjonal teaterfestival for barn og unge. Her får en teatergruppe fra hver region i landet vise seg fram på Det Norske Teatret.

— Vi har en flott ung skuespillergjeng som er kjempedyktig. Det virker som jeg er mer nervøs enn de. Det er jo utrolig stas for ungdommene å oppleve å spille på en så stor og seriøs scene. Jeg har jo vært skuespiller i mange år, men aldri spilt på Det Norske Teater, ler Brekke.

Lise Lilletun Christensen og Per Kristian Lindevik gleder seg til Oslopremiere lørdag. Foto: Kristian hole

Det var DUS-speidere på Kilden 12. april, som gjorde at «Skyggene Ser Oss» ble utvalgt til å spille på scenen i Oslo.

— Har øvd hver dag

Lise Lilletun Christensen (18) spiller karakteren «Embla». Hun har dedikert store deler av fritiden til å bli kjent med rollefiguren.

— I det siste har jeg øvd hver eneste dag på karakteren min. Hun er en typisk fjortissjente, et materialistisk enebarn som får alt hun peker på, forteller Christensen.

En av de yngste i skuespillergjengen, er Per Kristian Lindevik (13). Han har fått rolle som «italiano».

— Jeg spiller den italienske gutten «Rafael», som jeg selv tolker som en slags mafiaboss-skikkelse, sier Lindevik med et smil, mens han retter på hatten sin.

Unggutten er klar for Oslo-premiere, men kjenner at nervøsiteten bygger seg opp.

— For å være helt ærlig, er jeg veldig nervøs for lørdagen. Men jeg skal gjøre så godt jeg kan, og kose meg på scenen, sier Lindevik.

Vellykket publikumsprøve

Tirsdag hadde det finpussede teaterstykket publikumsprøve på Rosegården Teaterhus. 30 inviterte tilskuere møtte opp for å få med seg «Skyggene Ser Oss».

— Det var rett og slett fantastisk bra. Jeg synes det virkelig illustrerte hvordan det er å være psykisk syk. Jeg ble rett og slett satt ut av hvor bra det var, sier den fornøyde tilskueren Karin Langeland.

Kreativ produsent for stykket, Fredrik Landmark, pustet letter ut etter prøven.

— Jeg synes det gikk kjempefint i dag. Vi blir egentlig aldri lei av å øve, så vi vil egentlig ikke at dette skal ta slutt, sier Landmark.

Martin Ness-Hald (t.v), Nora Moseid, Bettina Mork Trondal og Lise Lilletun Christensen er klar for å spille på Det Norske Teatret i Oslo lørdag. Foto: Kristian hole