– Kanskje kunne jeg ha uttrykt meg litt mer diplomatisk, og jeg har ingen interesse av å være i krig med en bra fyr som Erlend Høyersten. Men saksinnholdet i det jeg sa står fast. Det har beviselig skjedd store forandringer ved museet siden jeg overtok, det kan hvem som helst se.

Det sier direktør Pontus Kyander når han får presentert kritikken.

– Mine utsagn er selvfølgelig heller ikke et angrep på personalet, for vi har gjort dette sammen. Men det er ikke personalets ansvar å svare for endringene, det er ledelsens. Og jeg tenker så visst ikke å sette mitt lys under en skjeppe, for en direktør skal gjøre mer enn bare å forvalte et museum, sier han.

Om de viktigste grepene som er gjort siden januar 2010, sier han dette:

– Vi har etablert en systematisk kontakt med kunstmiljøer utenfor Norge som museet ikke hadde tidligere, og dette reflekteres i vårt program. Museet har vært bra på norsk kunst, men for første gang har vi også helt egne produksjoner med nye internasjonale kunstnere i tillegg til de store stjernene.

Det er også gjort store fysiske endringer, som anskaffelse av helt nytt utstyr for video og lyd som gjør at vi kan takle de utfordringer samtidskunsten krever. Det har i år gjort oss i stand til å vise arbeider av for eksempel Eija-Liisa Ahtila og Isaac Julien.

Vi har også endret romstrukturen, fått egne rom for papirkunst og videokunst, og fått en tydeligere intern oppdeling. I tillegg har vi fått ny kafé, ny hjemmeside og ny design. Vi har også ansatt en dedikert presseansvarlig, noe det var stort behov for.

Museet skal hele tiden være nærværende i samfunnet, og den gjennomgripende tanken er at vi skal reflektere det lokale, det nasjonale og det internasjonale. Det gjør vi nå, og det er ikke et midlertidig fenomen, men resultat av et systematisk arbeid, sier Pontus Kyander.

– Mine utsagn er ikke en kritikk av mine forgjengere, men svar på et konkret spørsmål, og vi kan som museum være stolte både over det vi har vært og det vi er nå. Vi er et ungt museum som har beveget seg fremover, sier direktøren som forlater byen i oktober.