MANDAL : Under helgens åpning av Oslo bokfestival, ble forfatterne Øyvind Ellenes, Mette Karlsvik og Cathrine Knudsen tildelt bokhandelens forfatterstipend. Ellenes fikk 200.000 kroner, mens Cathrine Knudsen og Mette Karlsvik fikk begge stipend på 60.000 kroner for sine forfatterskap. Bokhandelen deler hvert år ut 320.000 kroner i stipend til forfattere i etableringsfasen.

MOTTOK STIPEND: Øyvind Ellenes mottok forfatterstipend på 200.000 kroner. Foto: Aschehoug

— Vi ønsker å være med på å bygge forfatterskap. Vi håper dette vil inspirere disse forfatterne til å skrive enda flere fine bøker, uttalte direktør Trine Stensen i bokhandlerforeningen. Øyvind Ellenes fra Mandal debuterte i 1996, 22 år gammel, med novellesamlingen "Fortelling Gjenfortelling"; i 1997 kom romanen "Stadig skiftende klær og varme bad og så hvile", i 2000 "Sanna Mathilde Rosen", og i 2008 "Stuepiken".

"Det finnes ingen nøling i denne romanen. Det litterære prosjektet er suverent og kompromissløst gjennomført. Boka er fransk-norsk i stil, norsk-fransk i innhold. Det en mesterlig ro og poesi over språket. Og ikke minst: det finnes en henvendelse i teksten, en vilje til å bli lest. "Fire hundre franske fornærmelser" har kvaliteter som gjør at den kan - og bør - appellere til mange lesere", heter det i juryens begrunnelse.