KRISTIANSAND: Søndag kveld feiret Ynglingeforeningens musikkorps 120-årsjubileet sitt med konsert og unge solister i Kilden. På dagen 23. september 2012 var det akkurat 120 år siden korpset ble etablert i 1892. Siden den gang har korpset rekruttert medlemmer jevnt og trutt, og hele tiden vært et ledende konsertkorps i Kristiansand.

Jubileumsåret er feiret med flere store konserter gjennom hele året, og selveste fødselsdagen ble markert med konsert for nærmere 250 mennesker i Multisalen i Kilden i går. Med seg hadde jubilantene tre unge solister; 14 år gamle Jan Helge Skaar på tenorsaksofon, Andreas Lütcherath (11) på klarinett og Mathilde Dolsvåg (17) på trompet.— Det er viktig for oss å ta med unge talenter når vi jobber. De driver jo i skolekorps og det er der vi alle har vår bakgrunn fra. Vi er veldige stolte av dem og de er så flinke, sier Tone Iglebæk som selv spiller fløyte i korpset.

Ungdommen imponerte

Skaar, Lütcherath og Dolsvåg spiller i Randesund- og Flekkerøy skolekorps. Å bli invitert til å være med og feire Yngligejubileet i går synes de var spennende.

KLARINETT-TALENT: 11 år gamle Andreas Lütcherath høstet stor applaus fra publikum etter å ha fremført stykket "Petite Fleur" akkompagnert av jubilantene i Ynglingeforeningens musikkorps i Kilden i søndag. Foto: Kristin Ellefsen

— Det er veldig gøy. Jeg har opptrådt en god del før foran mange mennesker, så jeg er egentlig ikke så veldig nervøs, var beskjeden fra Lütcherath rett før han skulle i ilden. Ingen nervøsitet var heller å spore hos det unge talentet, som tok pusten fra publikum med sin versjon av Sidney Bechets "Petite Fleur".Litt mer nerver var det for Mathilde Dolsvåg, men heller ikke hun bommet på noe i fremførelsen.

— Jeg er dødsnervøs! Det er en kombinasjon av alle menneskene som ser på, at jeg ikke har spilt i Kilden før og at jeg er veldig perfeksjonistisk, uttalte hun før konserten.

STILL GOING STRONG: Ynglingeforeningens musikkorps er fortsatt like aktive etter 120 år. Søndag feiret de sin egen bursdag med å holde konsert i Multisalen i Kilden. Foto: Kristin Ellefsen

Fornyer seg ofteGjennom to økter ble det servert musikkstykker fra en rekke forskjellige sjangre. En roligere og mer nedtonet første avdeling ble avløst av en andre avdeling som ifølge dirigent, Vidar Løvbrøtte var "mye løsere i snippen". Korpset var innom det meste, fra ballader, til serenader, til bryllupsmusikk og fyrige jazz— og rockeinnslag. De unge solistene stod for ett innslag hver.

At Ynglingeforeningens musikkorps har overlevd i 120 år og er like aktive i 2012, mener de selv kommer av at de har et høyt musikalsk nivå og at de er veldige aktive på konsertfronten.

— Jeg tror det har vært veldig viktig for oss at vi har spilt så mange sjangre og hele tiden fornyer vårt konsertprogram. Denne konserten er basert på ting vi føler vi har lyktes med de senere årene. Vi har et klart konsept når det kommer til konserter som vi vet fungerer og i år har vi utfordret oss selv litt ekstra, svarer Løvbrøtte på spørsmål om hvorfor akkurat dette korpset har klart å holde det gående så lenge.

God rekruttering

Ynglingeforeningens musikkorps har alltid spilt mye, og bare i løpet av forrige sesong hadde de hele 20 opptredener. Som regel blir det fire hovedkonserter i året i tillegg til en rekke mindre opptredener.

— Det at vi er så gode på konserter gjør at vi klarer å rekruttere. I tillegg synes alle medlemmene i korpset at det er veldig gøy å spille. Vi har en utrolig fin gjeng og satser sterkt på å ha et høyt musikalsk nivå, sier Tone Iglebæk.