KRISTIANSAND: De to brødrene har et helt spesielt forhold til krigsårene. Høsten 1943 ble deres bestefar, Torvald Ulstein, arrestert og sendt i konsentrasjonsleir (kl Buchenwald og kl Neuengamme). Han kom hjem til et fritt Norge våren 1945. Høsten 2007 ga Geir Stian Ulstein ut romanen "Piggtrådroser", en bok om bestefarens erindringer og om hvordan landskapet forandres og grusomme ting blir borte i tiden.

Kunstutstillingen som nå vises på Arkivet er en forlengelse av handlingen i boken, og forfatteren og fotografen ønsker at kombinasjonen av tekst og bilder ytterligere skal forsterke uttrykket.

Bildene viser ruiner av konsentrasjonsleirer i Polen, og ble tatt i vinter. I kombinasjon med bildene vil det være korthogde setninger som spiller på hva konsentrasjonsleirene var, men samtidig speiler at ondskapen finnes like levende den dag i dag. Tekst og bilder ble til under en fem dagers reise støttet av Norsk Forfattersentrum.

Kunstnerne sier at de valgte å sende materialet til Stiftelsen Arkivet fordi dette er en type institusjon som deres egen bestefar hadde stor sans for.