KRISTIANSAND: Det var to av de helt konkrete forslagene som kom fra bystyrets talerstol da Kristiansands folkevalgte onsdag kveld engasjerte seg i utsmykningssaken som ordfører Arvid Grundekjøn sparket i gang i slutten av august.

Stridens eple — den allerede vedtatte kunstplanen (se faktaramme) - ble riktignok svelget uten diskusjon, med ett lite unntak. For politikerne er nå blitt så engasjerte at de ønsker bredest mulig folkelig deltakelse omkring selve hovedutsmykningen. Kunstutvalget går nemlig ut med en åpen konkurranse om utsmykning av branntårnet, der publikum på en egen nettside kan stemme fram et av fem forslag som juryen får til vurdering.

— Det kan ikke være sånn at de som ikke bruker nett, ikke får votere. Det må også være tilgjengelig for alle som ikke bruker pc, sa Pensjonistpartiets Odd Salvesen. Og det var resten av bystyret enige i.

Det var også en rørende enighet omkring tilleggsforslaget som Høyre fremmet etter at deres egen ordfører har gjort iherdige forsøk på å gripe inn i den allerede vedtatte kunstplanen som er utarbeidet i tråd med kommunens eget regelverk.

Kunstplanen beholdes

Selve kunstplanen som har støtte fra KORO, statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, blir stående som den er, men Høyre fikk fullt politisk gjennomslag for sine tilleggspunkter.

Det vil blant annet si at det nye rådhuskvartalet får en permanent by- og brannhistorisk utstilling, det skal utarbeides en detaljert plan for opphenging av allerede eksisterende kunstverk, og det skal gjøres plass til skiftende utstillinger fra lokale kunstnere.

Og det var her det kom innspill fra enkelte representanter.

— Det planlegges bygget en modell av den domkirken som brant, og den håper jeg kan bli plassert i det nye bygget, sa Harald Sødal (KrF), og roste ordførerens engasjement i saken:

— Vi skal ikke la oss avskilte hver gang det kommer kunst på banen, sa han.

Frps Sissel Andersen kastet seg også ut i debatten med full støtte til ordføreren.

— Det kan ikke være slik at politikerne ikke kan si hva de vil uten å bli kneblet av fagpersoner, sa hun, og hadde forslag til innhold i de skiftende utstillinger fra lokale kunstnere:

— Her kan vi også tenke på bidra fra barnehager og skoler, og kanskje kan skoleklasser som skal på tur og selger toalettpapir, bruke det som et slags salgsgalleri, mente hun.

Kristiske merknader

Bare Eva Kvelland (V) kom med kritiske merknader til ordførerens ønske om å styre kunstplanen:

— Demokratiet har laget noen kjøreregler for forholdet mellom kunst og politikk, og de er vi satt til å forvalte, sa hun og understreket at kunsten skal være fri, og at den skal være et korrektiv.

— Det betinger avstand. Slik sikrer vi oss også ansvarsfrihet fra kontroversielle ytringer, sa hun og avsluttet med ros til Høyres kulturstyreleder:

— Jeg er glad Randi Haukom sørget for at vi får et anstendig utfall i denne saken.

Høyre mente i sitt forslag at den detaljerte planen for opphengig av eksisterende kunst skal forelegges kulturstyret og kommunalutvalget, men da ble det protester:

Først ble kommunalutvalget oppgradert til formannskapet, men så sa Vidar Kleppe:

— Det er ikke bare formannskapet som skal ha synspunkter. Det skal jeg også ha!

Og et enstemmig bystyre ga sin tilslutning til at de alle skal få mulighet til å ytre seg.

Kulturstyremedlem Ernst Håkon Jahr (Ap) reiste generell kritikk mot saksgangen i utsmykningssaken:

— Denne saken har skapt mye diskusjon og oppstyr, men heldigvis er den landet fint. Men den har ikke vært innom kulturstyret, og er det noen sak som burde ha vært det, er det denne. Det bør ikke skje igjen, sa han.