DOLBY ATMOS: Her er en av skissene til hvordan sal 1 vil bli etter utbedringen. Det nye med dette systemet er at det også blir høyttalere i taket, og at hver enkelt høyttaler får sin egen kanal. Lyden kan dermed karakteriseres som en slags 3D-lyd. Foto: Halvor Næss og Per Olav Austdahl
UTBEDRING: Arbeidet på Fønix er allerede i gang. På utsiden skal det bygges en baldakin, med lys over inngangspartiet, og det skal felles røde lys ned i bakken, som vil fungere som en slags rød løper. Foto: Kjartan Bjelland
GLEDER SER: Kinosjef Petter Benestad gleder seg til det blir ny lyd i Phønix kino. Foto: Kjartan Bjelland
OPPJUSTERING: Det er behov for å ruste opp kinoen, og kinosjef Benestad sier det stort sett vil bli brukt penger fra bok. Foto: Kjartan Bjelland
Sal 4.

KRISTIANSAND: — Vi har satt oss et hårete mål, og det er at Sal 1 skal bli verdens beste kinosal, sier kinodirektør Petter Benestad ved Kristiansand kino.

Vi møter Benestad i en folketom sal 1 på Fønix. Totalt er det plass til 655 publikummere. Kinodirektøren tror utbedringene vil lokke folk ut av sofaen og inn på kinoen.

— Det er selvfølgelig mange måter å måle verdens beste på. Men det er få, eller ingen, slike saler som har så store stoler og en slik komfort som hos oss. Vanligvis pleier det å være trangt, men hos oss er det god plass, sier Benestad og viser plassen mellom stolradene.

— Og vi har et lerret som er stort, omtrent 18 meter bredt. Det har vært folk fra andre kinoer her, som har sagt at dette er blant de beste salene i verden, fortsetter kinodirektøren, som nå får det mange karakteriserer som verdens beste kinolyd.

Jaktet noe eksepsjonelt

Dolby Atmos er Dolbys splitter nye lydsystem. Det ble presentert for første gang da noen utvalgte kinoer i USA viste premieren på Pixar-filmen "Modig" i juni. Etter den tid er det kun et fåtall kinoer i Europa som har fått installert lydsystemet.

— Vi var på jakt etter noe eksepsjonelt til kinoen vår og er stolte over å være først ute med dette lydsystemet. Vi er i hvert fall først i Norge og Skandinavia, og blant de første i Europa og resten av verden, forteller Benestad.

— Siden det er Dolby som står bak dette, har vi stor tro på det. Dolby har god kontakt med dem som produserer film. Det skal komme tre filmer før jul som er produsert med det nye lydsystemet, deriblant en storfilm, legger kinodirektøren til.

Oppgradering inne og ute

Utenfor salen er håndverkere i full gang med arbeidet, både ute på gateplan og inne i foajeen. Interiørmessig blir det nye fliser og nymalte vegger, samt en oppussing av dametoalettet. Sal 4 får nye VIP-stoler, sal 7 får nytt inngangsparti. Sal 1, 2 og 4 skal i tillegg få nytt fremviserutstyr, som viser 48 bilder i sekundet, fremfor 24 som det er nå. Det vil gjøre bildet skarpere og klarere.

Eksteriørmessig skal belysningen av bygget endres, slik at kinoen blir det Benestad kaller et signalbygg. En baldakin skal settes opp, og rød løper-lys skal felles inn i bakken, fra gateplan og inn i foajeen.

— Vi har satt av 5,5 millioner kroner til dette, som vi tar over kinoens budsjett. Vi har noen penger på bok, men må låne noe, sier Benestad.

Klart om en måned

— For å holde på markedet vårt, er vi hele tiden nødt til å forbedre oss. Vi håper dette vil gi et oppsving i besøket. Det var dessuten på tide å gjøre noe med lydanlegget i sal 1, som er 18 år gammelt, legger han til.

De siste årene har besøkstallene vært svakt nedadgående. I fjor var tallet 337.500. — Tallet burde ligge opp mot 400.000, men det er en stund siden vi var der. Vi bør ligge rundt 370.000, sier Benestad.

Under arbeidet vil sal 1, 4, 5 og 6 være stengt fram til fredag denne uka, mens Aladdin Rød og Blå brukes i tillegg til sal 2, 3 og 7. — Vi ser for oss at enkelte saler vil kunne bli stengt et par dager i perioden fram til 26. oktober, sier Benestad, som sier at alt vil være klart til jul.

- Tøffeste lydanlegget

Kristiansand kino blir én av 30 kinoer i verden med Dolbys splitter nye lydsystem, Dolby Atmos.

— Hvordan man opplever en kinosal, er veldig subjektivt. Når lydsystemet er oppe her, vil dette være en av de beste salene i Skandinavia. Og den med det tøffeste lydanlegget som kan kjøpes for penger, sier Dan Fuhlendorff, teknisk direktør i Unique Cinema Systems, selskapet som er autorisert for å installere Dolby-systemer i Norge.

Fuhlendorff har jobbet med kinolyd og Dolby siden 1991. Nå er han på plass i Kristiansand for å hjelpe med installeringen i Fønix' største sal. Rent praktisk betyr det at lyden kan kanaliseres ut i maksimalt 64 kanaler, plassert ut i salen. Det nye er at høyttalere også vil bli plassert i taket.

— For Fønix' del vil det være snakk om nærmere 60 kanaler, med to rader i taket, sier Fuhlendorff.

— Dolby satser på dette systemet, og har stor tro på at dette er fremtiden for kinolyd. Fønix er én av 30 kinoer i hele verden som vil ha dette systemet. Det er 14 kinoer i USA og 16 kinoer i resten av verden, der Kristiansand er én av dem. Det er en stor investering, og jeg tror ikke det vil bli vanlig. Om et par år tror jeg fem til ti saler i Norge vil ha dette, sier Fuhlendorff.

Tre om Fønix:

1. Hva er en god kinosal for deg?

2. Hva tenker du om satsingen til Fønix?

<b>Arild Andresen, regissør:</b><br>1. - Det er noe med rammen rundt det å gå på kino. Det er noe magisk med mørket og det å gå med andre. For meg er stemningen i salen like viktig som den tekniske kvaliteten. Hvem du ser filmen med er kanskje det viktigste. <br>2. - Generelt mener jeg det er flott at det investeres i nye anlegg. Gode visningsforhold kan være med å holde på publikumstallene, i tillegg til gode filmer. Jeg har hatt mange gode opplevelser på Fønix, og gleder meg til å oppleve utbedringene. Foto: Siv Dolmen
<b>Irene Torp Halvorsen, daglig leder, Cinemateket:</b><br>1. - Det er viktig for opplevelsen at det tekniske er godt, ikke minst i konkurranse med gode hjemmekinoanlegg. Men for meg er atmosfæren viktig. De kinosalene jeg liker best, er ikke de med mest teknisk utstyr, men som har atmosfære og ser ut som en kinosal, som Frogner kino i Oslo og Verdensteatret i Tromsø. Nye kinoer ligner mer og mer på kiosker når du kommer inn i dem.<br>2. Det er gøy at Petter (Benestad, red.anm.) satser, og det høres kjempekult ut.
<b>Kirsten Bonnén Rask, daglig leder, Sørnorsk filmsenter:</b><br>1. - Det handler om å se og høre godt. Disse tekniske systemene kan ikke alltid du og jeg se eller høre forskjell på. Det viktigste er at du sitter godt og at det er et stort lerret, og at du ser over den høye mannen på raden foran deg.<br> 2. - Det er positivt at det satses, men jeg vet ikke om det var behov for å gjøre så mye i foajeen. Det er viktig at ikke prisene ikke blir for høye, slik at tre stykker heller kjøper filmen på DVD enn å gå på kino. Foto: Lars Hoen