KRISTIANSAND : — Jeg er veldig overrasket og veldiguforberedt på dette, samtidig som det selvfølgelig er hyggelig. Jeg har ikkefokus akkurat der nå, sier Gaute Heivoll til Fædrelandsvennen.

Torsdag ble forfatteren fra Finsland nominert tilBrageprisen for sin barnebok "Svalene under isen", som er illustrertav Lisa Aisato. Nå er han i gang med et nytt romanprosjekt, og har tankeneandre steder.

— Ja, jeg holder på å skrive en nyroman, og er helt borte i det. Nominasjonen var et kjærkomment avbrekk.Barneboka kom i vår, så med denne nominasjonen fikk den et nytt liv igjen, sierhan.

Den nye romanen han skriver på, kommer ut neste år,forteller han. Hva den handler om kan han derimot ikke fortelle.

— Jeg har kommet over en spesiell ogusedvanlig historie, men jeg kan ikke snakke for mye om det jeg skriver. Detødelegger for min egen skriveprosess. Men jeg føler at jeg skriver min sistebok nå. Det er en todelt følelse. En veldig vemodig følelse, samtidig som deter en indikasjon på at det jeg skriver har noe for seg. Jeg følte det samme dajeg skrev "Før jeg brenner ned", så det er kanskje en nødvendigfølelse for meg. Jeg føler at jeg ikke vil klare å skrive noe mer etter dette,sier Heivoll.

Forfatteren ble også tildelt Brageprisen i 2010 for nettopp"Før jeg brenner ned". Nå er det altså en barnebok han er nominertmed. Dette skrev Fædrelandsvennens anmelder om barneboka: "Små barn vilfascineres av den spennende historien om isen, og kunne kjenne seg igjen i denboblende følelsen av å være glad i noen. Heivoll har skapt en nydelig bok somtar barns følelser på alvor og som treffer på tvers av aldersgrenser."

Disse er nominert i klassen for barne- og ungdomsbøker:

Øyvind Torseter «Hullet»

Geir Gulliksen og Anna Fiske «Iben og forvandlingen»

Gaute Heivoll og Lisa Aisato «Svalene under isen»

Kari Stai «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake»

Nominerte i klassen skjønnlitteratur:

Kjartan Fløgstad «Nordaustpassasjen»

Kjartan Hatløy «Kjøkkendikt»

Cecilie Løveid «Flytterester»

Lars Amund Vaage «Syngja»

Nominerte sakprosaforfattere:

Tor Eystein Øverås «I dette landskap, artikler og essays»

Jon Gangdal og Bjørg Gjestvang «Trond Bolle-Alles helt, min mann»

Torbjørn Færøvik «Maos rike-En lidelseshistorie»

Aage Storm Borchgrevink «En norsk tragedie»

Kategorien «Åpen klasse» er i år viet ungdomsbøker:

Aina Basso «Inn i elden»

Linn T. Sunne «Lille ekorn»

Arne Svingen «Sangen om en brukket nese»

Harald Rosenløw Eeg «Hunger»

Prisene deles ut på en litterær høstfest i regi av Stiftelsen Den norske Bokprisen og Den norske Forleggerforening i Gamle Logen i Oslo 28. november. Brageprisen er på 75.000 kroner, og vinnerne får også Bragestatuetten.