MANDAL: Det ble offentliggjort torsdag ettermiddag da Mandal bystyret ble satt. Bedømmelseskomiteen hadde fem forslag å velge blant, men kom fram til «Buen» enstemmig. Dessuten er så godt som hele forslaget godtatt, man har altså ikke plukket elementer fra noen av de andre arkitektene.

Forslaget kommer fra 3xn Architects, Rambøll og Sinus og dette er begrunnelsen fra komiteen:

  • Det har det klart beste hovedgrepet som representerer en nytolking av Mandals bystruktur og vil kunne danne basis for en framtidsrettet utvikling av byens egenart

  • Kulturhuset har en god beliggenhet og en vakker og moderne form som speiler både elva og buehallene

  • Kulturhuset muliggjør bearbeidelse uten at karakter og konsept endres

  • Broen gir en effektiv forbindelse mellom sentrum og Malmø og spennende møte— og oppholdsplasser

  • Det er en meget god forbindelse mellom kulturhuset og hotellet.

Videre heter det:

«Forslaget må imidlertid bearbeides noe i den videre prosessen. Bedømmelseskomiteen mener det er behov for å bearbeide noen av kulturhusfunksjonene. Videre anbefales at hotellets fotavtrykk reduseres og det bør innarbeides større utbyggingsvolum for kontor og bolig. Videre bør brofestet på bysiden flyttes opp til området mellom Torjusheigata og Tidemannsplass og bearbeides slik at det gir mer beskyttelse for vær og vind. Det bør vurderes om deler av bryggekanten bør legges lavere enn det som er vist.

Det må vurderes om en kan innarbeide elementer fra andre forslag. Komiteen vil særlig framheve løsningen fra Niels Torp arkitekter i forhold til utformingen av nedre delen av Sandskargata».

Det heter dessuten:

«Bedømmelseskomiteen anbefaler at oppdragsgiver Halse Eiendom inngår kontrakt med teamet 3xn Architects, Rambøll og Sinus om videre bearbeiding av prosjektet med utgangspunkt i komiteens merknader.

For at Buens hovedgrep skal kunne ivaretas i den videre utviklingen av området, må det gis klare overordnede føringer og fortsatt være en sterk ledelse av prosessen fra Halse Eiendom. Konkret foreslås at det utarbeides en formingsrettleder som definerer rammer og retningslinjer for hvordan området skal utvikles.

Videre anbefales at eksisterende reguleringsplan justeres med utgangspunkt i forslaget Buen, og med følgende føringer:

Broen knyttes til bysiden mellom Torjusheigata og området nedenfor Tidemanns plass

Det åpnes for at hotellet kan bygges i flere etasjer enn nåværende reguleringsplan gir hjemmel for

Fotavtrykket for hotellet bør justeres slik at en kan få et noe høyere utbyggingsvolum

Etter at teamet 3xn Architects, Rambøll og Sinus har bearbeidet forslaget bør Halse Eiendom gå i dialog med aktuelle investorer om kjøp av eiendommen (eventuelt unntatt kulturhustomta). En slik prosess kan med fordel foregå parallelt med reguleringsplanarbeidet, slik at eventuelle innspill fra investorer kan søkes innarbeidet i planforslaget. Det bør i en avtale om salg stilles krav til at hovedgrep i utforming av bygg fra Buen følges opp i gjennomføringen.

Parallelt med prosessen med investorene bør det settes i gang arbeid med prosjektering av kulturhuset og gang- sykkelbroen. Vi anbefaler at det etableres et prosjektkontor i Kristiansand/Mandal for prosjekteringsprosessen. Det bør stilles krav om fysisk tilstedeværelse for arkitektene fra Danmark».

Det som videre skjer i saken er at forslaget skal bearbeides videre, før man ser etter investorer. Bystyret vil få hele kulturhussaken på sitt bord før eller rett etter sommeren.