KRISTIANSAND: Direktør Erlend G. Høyersten ved Sørlandets Kunstmuseum er kjempefornøyd med årets besøkstall.

— Vi har nå en økning på 38 prosent i forhold til samme tidspunkt i fjor. I hele fjoråret var det totalt 21.000 besøk her. Det antallet har vi nå passert, og vi regner med at det ender på om lag 27.000 i år. Dette er vi uhyre stolte over, tatt i betraktning at dette er en by med 78.000 innbyggere og at mesteparten av de besøkende bor i regionen. Til sammenligning var vi nede i 9000 i hele 2003, så vi har virkelig greid å snu trenden.

Gamle mestere

  • Hva har vakt så stor interesse i år?

  • Utstillingen med Amaldus Nielsen og Olaf Isaachsen trakk i overkant av 6000 besøkende. Bortsett fra åpningsutstillingen med Kjell Nupen i 2000, er denne den aller mest besøkte hos oss.

— Folk foretrekker altså de gode, gamle mestere fremfor mer avansert samtidskunst?

  • De gamle er nok populære, men det har vært et jevnt besøk gjennom hele året, også om sommeren. Folk viser stor nysgjerrighet og interesse også for de smalere utstillingene. At det ikke bare er enkeltutstillinger som trekker, gir oss en veldig trygghet.

Kanskje gratis

  • Hvordan tror du besøket neste år vil bli?

  • Veldig godt, forhåpentlig enda bedre. Vi skal foreta noen kraftige endringer her, blant annet etablere en kunstbokbutikk. Dessuten arbeider vi for at det skal bli gratis adgang hele året. Hvis det skjer, så mener vi at 50.000 besøkende kan være en realistisk målsetting. Da vil vi ligge helt i toppen blant norske kunstmuseer.

  • Men samtidig planlegger vi også 2009, og det ser ut til å bli et jubelår. Da vil vi gjøre en del produksjoner med store nordiske aktører. Vårt mål er at om fem-seks år skal vi være et av Norges viktigste museer for samtidskunst. Når utlendinger kommer til Norge, vil de se til Kristiansand som et viktig referansepunkt. Og det skal for folk i regionen bli helt naturlig å ta besøkende med til kunstmuseet, folk skal bli stolte av oss. Museet skal bli bedre og bedre, viktigere og viktigere - og med mange positive overraskelser.

Innkjøp

  • Skal det kjøpes inn mye i tiden fremover?

  • Ja, vi kjøper tungt og aggressivt, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger på dette. Det er primært norsk kunst vi kjøper, kunst som skal bli værende hos oss. Nå konsentrerer vi oss om større og færre verk, sier Høyersten.

Utstillinger i 2008

20.01.08 Meccano: Skulptur / kunsthåndverk

02.02-30.03 Grensetilstander: Div. internasjonal kunst i samarbeid med Bergen Kunstmuseum og Rogaland Kunstmuseum.

12.04-01.06 Obscura: Video og gullalder fra museets samling.

12.04-01.06 Kjell Nupen: Maleri, Sal 1. 14.06-17.08 Hardcore: Tegning.

14.06-17.08 Charlotte Thiis-Evensen: Dokumentar, Sal 1

30.08-09.11 Bård Breivik: Skulptur.

22.11-jan. 09 Torbjørn Rødland: Foto / video