MANDAL: Fra og med lørdag er hele andre etasje i Lord Salvesens gamle sommervilla spekket med malerier, grafikk, akvareller, tresnitt og skulpturer. Kunstforeningens årlige juleutstilling skilter med verk av kjente og kjære mandalskunstnere som langt fra er debutanter på markedet — den eldste fyller snart 90. — Noen er invitert, andre har søkt om å få komme med, sier styremedlemmene Eva Fjelldal og Katrine Bragdø Hodnemyr som i går forberedte seg til det de håper blir storinnrykk i det staselige huset.

At Gerd Sellereite på 89 år er representert med både malerier, akvareller og tegninger, synes de er strålende:

— I fjor var hennes trolltegninger utrolig populære blant publikum, forteller de.

Lokale motiver

Ellers er både naturforvalteren i Mandal kommune og kirketjeneren i Mandal kirke blant kunstnerne: Roald Larsen og Mari Sørensen har fått hele intimgalleriet til disposisjon, og lokalkjente vil finne mange motiver de kjenner igjen fra sin egen hverdag. Her er sauer på Skjernøy, båthus og brygger.

Sjølingstad Uldvarefabrik er et motiv som har inspirert Edda Holmesland Snaprud som arbeider både i Norge og på Mallorca. Med blandingsteknikk av foto og maleri maner hun fram industriminner, det hele bivånet av en rekke små treskulpturer plassert i en romslig vinduskarm.

Treskulpturer av større dimensjoner finner vi i rommet Morten Magnus har fått til disposisjon. Magnus fra Oslo er den eneste kunstneren uten mandalstilknytning, og han har også med seg tresnitt og grafikk - ikke uten snev av humor - til mandalittene.

Sosial suksess

Mandal kunstforening fyller 70 om to år, og teller nå 214 medlemmer. Disse blir alle invitert til fredagens fakkelåpning, før det store publikum inviteres lørdag. Eva Fjelldal kan fortelle om stor interesse for foreningens sosiale arrangementer for det allmenne publikum:

— I sommer ble det suksess da vi hadde konsert og diktopplesning tilknyttet utstillingen til Olaf Karlsen. Og i høst sto Lista-mat med blant annet kjøttsuppe på menyen en kveld da Reidar Rudjord stilte ut. Det har vi fått gode tilbakemeldinger på.

Nå frister hun med julegløgg og ingefærnøtter, og håper juleutstillingen skal bli like populær som den var i fjor.