KRISTIANSAND: Turbonegers rappkjefta vokalist sparer ikke på rumperakettkruttet når han omtaler den nyfødte festivalen i Arendal.

Les anmeldelse av platen deres her

— Noen festivaler vet ikke sitt eget beste, og Hovefestivalen er en av dem. De ville ikke ha Norges største rockeband, og det var egentlig synd, for da mista vi muligheten til å takke nei, sier Hank Von Helvete og svinger djevelstokken i retning Toffen.

Det er ingen hemmelighet lenger at Toffen og Turboneger ikke sender julekort til hverandre. Til det var førstnevnte litt vel tøff i kjeften for et par år siden.

— Folk skal passe seg for å tro at de er kulere enn oss. Da går det dem ille her i verden, sier Hank.

Flying Crap

Intervjuet skulle egentlig handle om «Retox», den rykende ferske monsterskiva til Turboneger (se anmeldelse), men når man først har muligheten til å stikke manken og sminketrynet inn en allerede opphetet festivaldebatt, så hvorfor ikke?

— Hove vil ikke ha oss, og da vil ikke vi ha dem! Vi skal redde Quart, vi. Det eneste som er bra med Hove er Flying Crap, de gutta fortjener suksess. Jeg unner dem en sjanse til, de er utrolig fine gutter, sier Hank von Helvete og sender en hilsen til vokalist og hagledesperado Rune Tengs og resten av punklegendene fra Kristiansand.

Hank Von Helvete minnes ennå de mange og harde festene på legendariske Craphouse i Kristiansand. Turboneger og Flying Crap hadde nær kontakt på 90-tallet og banda har sågar gitt ut en split-vinyl sammen. Et samlerobjekt etter at Turboneger entret tronen som Norges største rockeeksport.

— Jeg har ikke den vinylskiva selv engang, og jeg vil tippe at den er utrolig vanskelig å få tak i, sier Hank, kanskje den nordmannen, i hard konkurranse med Ole Gunnar Solskjær, som har lettest for å bli gjenkjent på gata i utlandet. Verden over fins det over 1000 avdelinger av fanklubben «Turbojugend».

— At vi ikke lenger er et norsk, men et internasjonalt band, merker vi spesielt på hovedstadspressen i Oslo. De synes det er utrolig kjipt at vi er blitt så store, og nå opplever vi litt sånn sjalu sutring over at vi er blitt så vanskelige å få tak i, humrer Hans Erik Dyvik Husby, som presten sa ved døpefonten.

Og legger til: - Et annet sikkert tegn på at vi har vokst oss store store er seriøsiteten vi blir møtt med av utenlandsk media. Nå er det de tyngste og mest kjente skribentene som sitter og skryter av oss, ikke kidsa i redaksjonen, sier Hank.

Til røttene

De første anmeldelsene av «Retox» tyder på at turbotreet på ingen måte har vokst seg ferdig. Tvert imot har det stø kurs mot himmelen. Fortjent, mener Von Helvete.

— Denne gangen ville vi lage en rå, hard pønkplate, hvor vi fjernet strykere og daukjøtt. Vi har vært hundre prosent tro mot røttene våre, og vi har brukt over ett år på innspillingen.

Mens Apocalypse-trilogien er preget av mye party og gigantomani, er «Retox» back to basic.

— Vi har allerede bevist at vi kunne løfte pønken opp fra undergrunnen og inne på arenaer. Nå ville vi lage en klassisk rockeskive, en slik som ingen har laget på 30 år, sier Hank - og fullfører sitt eget resonnement:

— Dette er rett og slett en gave til dagens tenåringer. Nå får de endelig oppleve hvordan det er å oppdage en gigantisk rockeskive, slik vi gjorde det med «High Voltage» (AC/DC), sier Hank Von Helvete.

Og skal vi følge resonnementet er det rett og slett sosialarbeid Turboneger driver med.

— Fjortiser i dag som skulker skolen, hater verden og er full av aggresjon, de lever i stor fare for å ramle over motbydelig dårlig norsk gangsta´rap. Så kjøper de seg en Glock og litt crack. Nei, jeg snakker av erfaring når jeg sier at det eneste rusmiddelet som funker er god gammeldags pils og rock!

Ni år etter at Hank Von Helvete klappet sammen som følge av flere år med narkotika til frokost og kvelds, er han nå nykter. Sprøytespissen er lagt på hylla, og etter flere år på metadon har han nå hoppet over på langt mildere Subutex.

— Det funker. Jeg er full av energi. Fotballspillere som klager over at de må spille to kamper i uka, vet ikke hva de snakker om. Jeg har hatt seks konserter på seks dager med førti i feber, halskatarr og lungebetennelse. Toppidrettsutøvere er pyser hele gjengen, alle bortsett fra Myggen, sier Hank Von Helvete.

Snart tilbake i byen, for å redde Quart - igjen!