OSLO: Henrik Rafaelsen, skuespiller fra Kristiansand, er valgt ut av Nationaltheatrets sjef Eirik Stubø og den ungarske instruktøren Gabor Zsambeki til det Ludvig Holberg ville ha sagt å gestalte hovedrollen i komedien «Erasmus Montanus», som får premiere i Oslo 30. august.

Rafaelsen representerer en av de mange nye og unge skuespillerne som har inntatt nasjonalscenen de senere år, men noen novise er han ikke – med ti år bak seg på selveste Dramaten i Stockholm og to år på Det Norske Teatret i Oslo.

Hans rolleerfaring er stor. Nå skal han, som Rasmus Berg som er kommet tilbake fra studier i København, oppføre seg som en idiot – en fyr det for øvrig er pinlig lett for mange av oss å kjenne seg igjen i. Men de færreste driver det så langt som å kalle seg Monsieur Erasmus Montanus.

Behov for å vise seg – Over alt finnes det mennesker som reiser ut, kommer tilbake til et mindre sted, og har behov for å meske seg med sine kunnskaper og sette folk på plass, sier Henrik Rafaelsen til NTB.

– Men disse blir også i dag møtt med forakt av den gemene hop, som sier at du skal ikke komme her å lære oss noe som vi ikke forstår. Mye god viten går ut med badevannet og blir tapt for lang tid når du blir fortalt at verden er rund, at Mor Nille ikke er en stein, og at steiner ikke kan fly, sier Rafaelsen.

Han ble meget overrasket da han hørte at Litteraturfestivalen på Lillehammer hadde kanonisert Holbergs udødelige komedie.

– Men stykket har jo fulgt nordmenn i mange hundre år og er en viktig del av vår bevissthet. Men for min del forbereder jeg meg på denne jobben som foran en hvilken som helst annen rolle. Stykket gir likevel en bekreftelse på at det er bra saker dette her. Vi kan i hvert fall ikke skylde på det hvis det går dårlig med forestillingen, sier Henrik Rafaelsen til NTB.

Topper med favoritter De to største publikumsfavorittene på Nationaltheatret gjennom tidene, topper teatrets repertoar i høst. Den ene er altså «Erasmus Montanus», og den andre er Sverre Brandts klassiker fra 1924, «Reisen til julestjernen». Her er ikke rollelisten klar.

Teatersjef Eirik Stubø presenterte tirsdag det kan kaller en rekordhøy aktivitet de nærmeste månedene, med 28 forestillinger fra fem scener – tolv egenproduserte forestillinger, åtte internasjonale gjestespill og åtte nypremierer.

Stubø fortalte at Torshovteatret fra høsten får en firehodet teatersjef, som heter Monna Tandberg, Birgitte Larsen, Anders T. Andersen og Runar Hodne. De har tatt mål av seg å måle klassikernes slitestyrke, og starter med en egen versjon av Goethes «Faust». Dessuten får Matias Faldbakkens «Kaldt produkt» urpremiere her.

Hvis publikumstilstrømningen i høst blir like god eller bedre enn vårsesongen, regner teatersjef Staubø med godt over 100.000 besøkende de nærmeste månedene.