LILLESAND: — Dette blir sikkert den mest skremmende av premierene! sa filmskaper Even Benestad. Han var tydelig spent på publikums reaksjoner etter flere års intenst arbeid med historien om den tidligere filmstjernen Fred Robsahms dramatiske liv.

Det kunne lett ha blitt en lang filmkveld. For før klippingen kom i gang, hadde Even Benestad hele 90 timer råopptak å velge i. Han klarte å klippe det hele ned til en time og 12 minutter.

— Riktignok hadde jeg enda flere timer med opptak da jeg skulle lage filmen om min far, Esben Esther. Men dette var enda vanskeligere, forteller han.

Årsaken til førpremieren i Lillesand, er at hovedpersonen selv, Fred Robsahm, er oppvokst i byen og har bodd der siden han returnerte fra Italia.

Og en smilende Robsahm dukket selv opp til filmvisningen. Så spent var han kanskje ikke, han hadde sett det ferdige produktet på forhånd.

— Men det er blitt en fin film, sier han, der han sitter med bordet fullt av vakre blomster etter endt visning og langvarig, stående applaus fra et begeistret publikum.

For dem som ikke er kjent med Fred Robsahms historie, kan vi fortelle at han er oppvokst i Lillesand. Kjærligheten var tidlig vendt mot havet, og han ble både dykker og sjømann i utenriksfart.

I 1967 ble han med sin mor på ferie til Italia, og en rekke tilfeldigheter førte ham inn i italiensk filmindustri. Han spilte mot Jane Fonda i Barbarella og rakk å få med seg hele 14 andre filmroller, mange av dem i såkalte spaghettiwesterns.

Han traff den vakre skuespillerinnen Agostina Belli som falt for den beskjedne nordmannen med «kjempeblondt hår og blå øyne». Det skulle bli mange lykkelige år med stadig nye filmer og turer med seilbåt på Middelhavet.

Vendepunktet. Fred elsket sjølivet og førte gjerne andres seilbåter fra havn til havn. Men i 1986, da han kom i land i Italia, ble han tatt med 1,5 tonn hasj gjemt om bord i en båt som ikke var hans. Det ble et helt år i varetekt, og Fred mener det var urene sprøyter som pleiere brukte, som førte til at han fikk hiv.

Fred ble frifunnet og dro tilbake til Norge og Lillesand.

Even Benestad har gjort en grundig jobb og funnet fram en rekke av filmene Fred deltok i. På en spennende måte kombinerer han glimt fra disse filmene med Freds tilværelse i dag, i en beskjeden leilighet.

Vi opplever Fred som westernhelt og film-elsker. Vi får glimt fra havturer med vakre seilskuter og ser plukk fra den rikholdige haugen av artikler som ble skrevet om Fred og Agostina, både i Norge og Italia. De to var virkelig godt stoff for italienske medier.

I dag er Freds liv preget av smerter. Men glimt i øyet har han. Da filmteamet spør om de skal ta av seg på beina første gang de besøker ham, svarer han:

— Behold dem på, ellers kan dere bli bitt av noe!