Sjiraffengasjementet eksploderte på nettet da Ola Helland opprettet nettsiden Onemilliongiraffes.com. i går. Ambisiøst nok er målet å samle inn en million tegninger av de spesielle dyrene innen 01.01.2011. Utgangspunktet for den kreative galskapen var et veddemål.

– En kompis av meg nektet å tro at dette ville være mulig. Greier jeg det vinner jeg en kasse pils, humrer han.

Ideen ligger et lite stykke lenger tilbake i tid.

– Jeg var på ferie i Sør-Afrika og tenkte at det hadde vært artig å få folk jeg møtte til å tegne en sjiraff til meg som et minne. Dette gikk litt i glemmeboken, men ideen dukket opp igjen like før helgen, forteller han.

Fem dager

Det gikk ikke mer enn fem dager fra veddemålet ble inngått til nettstedet var på plass. I går spredde den kreative sjiraffideen seg med eksplosiv fart rundt om i verden. Sjiraffelskere kan sende inn tegninger på mail, lenke til en side der tegninger ligger, sende den via Twitter/1000000giraffes, som vanlig brev, mms eller Facebook.

– Nettsiden hadde besøk fra 59 land i går. Av en eller annen grunn var interessen veldig stor i Nederland, humrer han fornøyd.

3948 unike treff på nettsiden tyder på stor interesse. Folk i alle aldre sender nå sjiraffer, og Helland begynner å forstå at han har startet noe han ikke helt ante rekkevidden av.

– Hehe. Det kan se ut som om jeg plutselig har to fulltidsjobber. Jeg satt i hele går og kikket gjennom bildene, sier Helland, som til daglig jobber som webutvikler i Stavanger Aftenblad.

Sjekkes

Alle tegningene må nemlig sjekkes før de godkjennes og legges ut.

– Det er bare to regler. Den første er at folk må fortelle om dette til sine venner. Den andre er at de må tegne på papir. Datategninger tillates ikke, sier han.

Det kan kanskje synes noe merkelig at et nettprosjekt som dette ikke tillater datategninger, men Helland har forklaringen:

– Poenget er at folk skal skru av fjernsynet og sette seg ned for å tegne, sier han.

Kreativiteten er stor. Noen har for eksempel lastet opp et bilde av en tegning på et dolokk.

– Jeg fikk en melding fra en ni år gamle jente som hadde fått låne pappaen sin mobil til å sende inn sjiraffen sin med. Hun avsluttet MMSen med «sjiraff klem fra Marte», smiler Helland, som passer på å nevne at han har fått god hjelp fra kollega Ida Håkonsson til utvikling av nettsiden.

Skoler

Nå skal han han sende epost til skoler og barnehager i Stavanger-distriktet.

– Jeg begynner med de lokale, så får jeg ta resten etter hvert. Nå får jeg forresten snart besøk av venner fra Kristiansand, og de har med seg hundre tegninger, smiler han.

– Er dette bare en gimmick, eller har det noen verdi utover veddemålet?

– Det har blitt ei kjekk greie. Det er rett og slett en global lek med sjiraffer. Folk smiler når de tegner giraffene. De smiler når de hører om prosjektet og når de ser nettsiden, sier sjiraffentusiasten og smiler litt selv også.

Sjekk hvordan du kan laste opp sjiraffen din på www.onemilliongiraffes.com.