Opptakene på Fredheim gård foregikk fra august til slutten av oktober. Gården ligger på Monsøya i Vest-Agder.

Agnethe B. Salvesen (24) fra Farsund:

— Jeg er ufattelig glad for at jeg meldte meg på. Men oppholdet bød også på blod, svette og tårer. Vi måtte gå stille i dørene for ikke å risikere å bli stemt ut. Det var ikke lett med 13 fundamentalt forskjellige mennesker rundt seg til alle tider.

Salvesen har fått et nytt syn på bondeyrket etter oppholdet.

— Det mest positive er at jeg ble godt kjent med dyr og gårdslivet. Tanken på å bli bonde er ikke direkte avskrekkende etter Farmen-deltakelsen, må jeg innrømme.

Ektefellen hennes, Ole Magnus Skretting, deltok også i Farmen.

— Han viste sider av seg som jeg aldri før har sett. Stod opp tidlig om morgenen og jobbet som en hest. Men det var ikke nødvendigvis var en fordel å være et par i dette spillet. Jeg tror vi ble sett på som en trussel fra de andre. Det var ikke alltid like lett å være to sammen.

Ole Magnus Skretting (24) fra Vanse:

— Det har vært fantastisk moro å være deltaker i Farmen. Det å jobbe på en 100 år gammel gård og løse problemer sammen med andre var helt maks. Men det tærte på kreftene og kunne være knallhardt i perioder. Vi spiste forferdelig mye fisk, og jeg har ikke rørt sjømaten siden jeg kom hjem. Nå går det utelukkende på kjøtt.

Han tenker mye på hvordan deltakerne blir eksponert når serien kommer på lufta.

— Jeg er spent på hvordan vi blir fremstilt på fjernsyn. Humøret ikke alltid var på topp, og jeg håper vi ikke blir fremstilt som sure grinebitere.

Skretting har som flere andre deltakere fått et nytt syn på tilværelsen.

— Jeg tar ikke de hverdagslige tingene for gitt lenger. Det var godt å komme hjem til slik luksus som komfyr og oppvaskmaskin.

Jan Bernhard Nilsen (27) fra Kristiansand:

— En helt utrolig opplevelse å være med. Både på godt og vondt. Det å leve med mange folk og lite mat tok hardt på. Jeg merket etter hvert at buksene hang. Og de fysiske øvelsene ble stadig hardere. Jeg begynte å bekymre meg for at kampkreftene ville forsvinne etter så lite matinntak.

Det var godt å få ro og fred etter deltakelsen. Å våkne opp om morgenen med et svært kamera 50 centimeter fra ansiktet var ikke alltid like hyggelig.

Men han garanterer folket at han takker nei til underholdningsjobber som kanskje skulle komme.

— Jeg tror vi er kjendiser mens serien går. Det passer meg ypperlig å bli glemt etter en liten stund. Å ende opp i et quizprogram er for meg en horribel skjebne.

Dan Inge Loftheim (25) fra Bryne:

— Oppholdet var tøft, både psykisk og fysisk. Det var knallhard jobbing og lite mat. Jeg gikk ned ti kilo. Det står virkelig respekt av norske bønder for 100 år siden. De var noen tøffinger.

Det var godt å komme hjem, innrømmer han.

— Når du befinner deg borte fra de hjemme som står deg nær, oppstår det et tomrom. Men ble jeg spurt om å være med i en Farmen- omgang til, ville jeg selvsagt takket ja.

Selv om han har mange års erfaring som avløyser, var brynebuen ikke blant dem som rakk opp hånden for å gjøre utføre de ulike gårdsoppdragene.

— Jeg passet på å holde meg i skyggen for å unngå bråk og krangel.

Loftheim angrer imidlertid ikke på deltakelsen.

— Etter å ha vært med i serien vil jeg anbefale å ikke la sjansene i livet løpe fra deg. Griper du mulighetene, vil du også oppleve mye spennende.

Solveig Mellemsæter (30) fra Heimdal:

— Oppholdet var ikke så hardt som jeg trodde det skulle bli. Det verste var å være omgitt av 13 totalt ukjente personer 24 timer i døgnet. Noen personligheter kommer man ikke så godt overens med som andre. Men totalt sett har Farmen- tilværelsen for meg vært positiv. Jeg har ikke angret et eneste sekund. Opplevelsene tar jeg med meg videre i livet. Det kan ikke sammenlignes med noe annet.

Omstillingen etter hjemturen var imidlertid ikke like lett for trønderkvinnen.

— Må si at det var rart å treffe folk igjen, etter å ha levd isolert og stille så lenge. Det var vanskelig å få sove skikkelig den første tiden.

Mellemsæter påstår hun har blitt mindre materialistisk etter at hun kom tilbake til hverdagen.

— Bare det å kunne regulere kaldt og varmt vann i springen setter jeg stor pris på

Astrid K. Mjøsund (25) fra Stjørdal:

— Jeg fikk virkelig satt min egen personlighet på prøve. Er faktisk veldig overrasket over at tolleransegrensa viste seg å være så høy, ler hun. Det var fantastisk å komme hjem og spise krydret mat. Hjemmelaget pizza stappfull av ingredienser smakte vidunderlig.

Det tok lang tid for 25-åringen å svelge inntrykkene etter deltakelsen.

— Å være med i Farmen er noe jeg ikke akkurat angrer på. Men jeg kunne ikke tenke meg å være med på reality-tv igjen. Det er slitsomt å bli overvåket til alle tider. Da jeg kom hjem, satt jeg en hel uke i mine egne tanker. Det var mye å fordøye. Og jeg lurte på om det var noe jeg burde gjort annerledes.

Per Oksvold (49) fra Nord-Trøndelag:

— Jeg har vokst opp på småbruk med seks søsken. Vi fikk ikke innlagt vann på gården før i 1970. Omstillingen i Farmen har dermed ikke vært så drastisk for meg. Så lenge det er rent vann i nærheten, klarer jeg meg bra. Da er det bare å ikke bruke så mye krefter.

Oksvold tror han har dratt fordel av å være allsidig.

— Jevnt over har erfaringene fra Farmen vært positive. Det tok litt tid å komme under huden på de andre deltakerne. Selv om jeg regner meg som en type som lett tilpasser meg. Jeg kan prate om alt mulig, med både konge og fant.

Han ble sjokkert da han oppdaget han var den eldste i flokken.

— Men jeg må innrømme at jeg var overrasket da det gikk opp for meg at jeg var eldst. At jeg var omgitt av det jeg kaller for «unge pingler». Likevel tror jeg at jeg har blitt mer sosial etter deltakelsen.

Uansett skal jeg brenne episodene på dvd. Jeg tror barnebarna mine vil ha glede av opptakene.

Det er Gaute Grøtta Grav som skal være programleder. Over 700.000 seere har i snitt fulgt med på de tidligere sesongene.