I mandagens sending av TV2s ungdomsprogram «Waschera», ble det vist fram et stillfoto av et kvinnelig kjønnsorgan i forbindelse med programmets sexspalte. Det detaljerte og nærgående bildet av kvinnekjønnet kom på skjermen før klokken hadde blitt 16.30 og bakgrunnen var å gi «En guidet tur for at du skal bli bedre kjent med ditt eget underliv» ifølge programlederne Katarina Flatland og Peter Moi Bubresko.

TV2 kommenterte det intime fotoet samme dag og uttalte at de ikke så noen problemer med det, selv om infosjef Marianne Røiseland forventet reaksjoner.

– Jeg tror det kan bidra positivt med å avmystifisere en del av kvinnekroppen som er nokså tabubelagt, sa Røiseland.

Dette er sexolog Gro Isachsen hjertens enig i.

– Dette ser jeg på som positivt fordi det ufarliggjør og fjerne tabuer, erklærer Isachsen.

– Passende tidspunkt

Sexologen syns det absolutt er på tide at man kan snakke om og vise nærbilder av underlivet i 2008. – Vi burde være kommet så langt. Egentlig er det skolen som burde gjort ungdommen klar over slike tema, men det er kanskje enklere for de unge å se på dette i sofakroken alene, antar Isachsen.

– Er det passende å kringkaste bilder av kjønnsorganer på ettermiddagstid?

– Ja, det syns jeg. Det bør bli en del av hverdagen og det bør bli en del av kroppen vi tør å snakke om. Særlig hvis opplysningen holder mål.

– Er tiden med tamme tegninger av underlivet over?

– Det er faktisk de som ikke får det engang! Jeg snakker stadig med folk som ikke har hatt en eneste time med seksualopplysning.

– Kunnskap fører ikke til tidligere sexliv

Gro Isachsen tror tabuet rundt underlivet særlig gjelder kvinnekjønnet.

– Dette er det siste tabu. Det er spesielt viktig å vite om klitoris' betydning for kvinnenes nytelse, påpeker hun.

Selv hadde ikke Isachsen anledning til å se den aktuelle episoden av «Waschera», men uttaler seg på bakgrunn av vår artikkel og bilder som ble publisert mandag.

– Hva vil du si til bekymra foreldre?

– Jeg har aldri hørt om at opplysning er negativt. Mange går rundt med en illusjon om at hvis ungdommer lærer om sex, så begynner de sitt eget sexliv tidligere. Disse to tingene har ingen sammenheng viser forskning. Det er faktisk motsatt.

Se den aktuelle «Waschera»-episoden her (Innslaget om kjønnslivet starter rundt 38:50)

Medietilsynet reagerer ikke

Medietilsynet reagerer heller ikke negativt på vaginabildet på «Waschera».

– Vi har ikke særlig mye å si til dette innslaget. Dette er ikke pornografi og innslaget er til et informativt innhold. Dette er ren opplysning, konkluderer seniorrådgiver Berit Andersen.

– At ikke ting passer seg, betyr ikke at det derfor er skadelig, sier Andersen videre og henviser til den såkalte vannskilleloven som sier følgende:

«Program som inneholder scener eller innsalg som kan være skadelig for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling skal bare sendes etter kl 21.00.»

– Ofte reagerer foreldre på noe som de mener er uegnet for barna sine. Men det er ganske stor forskjell på om det passer seg eller om det er skadelig, repeterer Andersen i Medietilsynet.

– Det vil alltid være delte meninger om hvor mye et barn skal se.