ARENDAL: Advokat Pål Christensen ble oppnevnt som bobestyrer etter at Hovefestivalen AS ble slått konkurs av Aust-Agder tingrett like før jul i fjor. I dag leverte han sin innberetning til tingretten, kreditorene og de selskapsansvarlige.

I innberetningen ligger også rapporten til borevisor Yngvar Bratlid, som i løpet av de siste ukene har gått nøye gjennom driften i Hovefestivalen. I rapporten får Hovefestivalen knallhard kritikk.

Der konkluderes det blant annet med at Hovefestivalen var insolvent, det vil si betalingsudyktig, senest fra 15. august i 2007. Til tross for dette fortsatte driften frem til Skatt Sør begjærte festivalen konkurs 23. desember 2008. — Har brutt aksjeloven

I innberetningen konkluderer bobestyrer Christensen med at han er enig i borevisorens vurderinger.

«Når borevisor uttaler at det må vurderes om de omtalte forsømmelser er straffbare, opplyses at denne innberetning med vedlegg sendes påtalemyndigheten som må ta standpunkt til om de omtalte forhold skal straffeforfølges», konkluderer Christensen.

De mulig straffbare forholdene knytter seg til fire punkter. I tillegg til mulig drift for kreditors regning viser rapporten også til at selskapet ikke har fulgt aksjelovens krav til forsvarlig egenkapital.

Ifølge rapporten har selskapet hatt en reell negativ egenkapital umiddelbart etter at festivalen var gjennomført i 2007, og selskapet skal heller ikke fulgt reglene i artistskatteloven.

Ved utbetaling av artisthonorar skal det trekkes 15 prosent, og beløpet skal innen syv dager innbetales til Sentralskattekontoret for utenlandssaker. Ifølge borevisor ble det ikke betalt artistskatt for 2007 før i begynnelsen av 2008. Det ble heller ikke betalt artistskatt for festivalåret 2008, og ved konkursåpning skyldte Hovefestivalen 2,3 millioner kroner i artistskatt til Skatt Vest.

Karantene

Bobestyreren mener at styremedlemmene i Hovefestivalen bør settes i konkurskarantene av tingretten. Det betyr at de ansvarlige kan nektes å etablere nye selskaper.

De totale kravene mot boet etter Hovefestivalen utgjør totalt nesten 17 millioner kroner, fordelt på 77 kreditorer. I løpet av to års drift gikk festivalen med et samlet underskudd på over 13 millioner kroner.

Ved etableringen i 2007 besto styret i Hovefestivalen AS av Morten Sandberg, Toffen Gunnufsen og Nina Ribe. Morten Sandberg har vært både daglig leder og styreleder i selskapet. Fra 14.11.2007 til 18.09.2008 er Geir Magne Lundstøl registrert som daglig leder.

Etter konkursen kjøpte festivalgründeren Melvin Benn opp restene av selskapets aktiva. Benn etablerte et nytt selskap, som står som arrangør av årets Hovefestival. Både Toffen Gunnufsen og Morten Sandberg har sentrale roller også i gjennomføringen av årets festival på Tromøya.

Det har foreløpig ikke lyktes fvn.no å innhente kommentarer fra bobestyrer, Gunnufsen eller Sandberg.