Denne uken kom august-nummeret av Elle i butikkhyllene. Her forteller Pia Tjelta om grunnlaget for at hun klaget Se og Hør inn for PFU.

Kobler sakene

– Se og Hør frøs bilder fra filmene som om det var et vanlig fotografi. I tillegg skrev de en tekst hvor de kommenterer mitt privatliv – noe som ikke har noe som helst med filmen å gjøre, sier hun.

På spørsmål om hun skjønner at folk kobler disse sakene sammen når de ser henne i lakenet på coveret, og har Se og Hør-saken friskt i minne, svarer hun:

To forskjellige ting

– Det er helt innlysende for meg at dette er to vidt forskjellige ting.

Hun vil ikke si mer om saken og henviser til det hun sier i Elle:

– Når jeg er på jobb, så er det innenfor noen gitte kunstneriske rammer. Og når Se og Hør bruker et slikt bilde og kobler det til privatlivet mitt, tar de bort fokus fra det som filmen handler om. Det er både fordummende og villedende, sier Tjelta.

Se og Hør ble dømt i den saken. Pressens Faglige Utvalg mente bildene fra filmene ble tatt ut av sin kunstneriske sammenheng når bladet knyttet disse opp mot Tjeltas privatliv. Dermed har Se og Hør opptrådt presseetisk uakseptabelt, mener PFU. Utvalget konkluderte med at Se og Hør brøt god presseskikk.

Kroppen et arbeidsreskap

Tjelta tror hun ser på bruken av kroppen sin på en bestemt måte fordi hun er skuespiller.

– Jeg har et avslappet forhold til kroppen min. Når jeg jobber som skuespiller er kroppen et arbeidsredskap, sier hun videre i intervjuet.

– Jeg har jobbet i fri teatergruppe. Og der måtte jeg legge alle sjenansene på hyllen. Jeg flyttet til Sverige som 18-åring og sprang barføtt rundt i en låve og sang sigøynersanger. «Alt for kunsten», liksom. Når jeg spiller, tenker jeg ikke på kroppen min som noe privat, sier hun og mener da at portrettintervjuer som det i Elle faller inn under jobbkategorien.

Ikke nerver til å lese alt

– Mange tror jeg har så mye selvtillit, men det handler mer om at jeg har lært meg å bære min egen angst. Jeg har verken selvtillit ellet nerver til å lese alt som skrives eller sies om meg — spesielt på nettet. Jeg er veldig dårlig på å ikke bli likt. Men folk får forsåvidt kalle meg hva de vil. Det viktigste for meg er at de som kjenner meg vet hvem jeg er, sier Tjelta til Elle.

– Smålighet er det som ødelegger mest for menneskene. Smålighet kan spise en opp. Det å ikke unne andre noe er en demon som man må bekjempe. Jeg har vokst opp med mye varme, og da får man vel et behov for å spre mye varme selv – og også bli møtt med varme.

Elsker jobben

– Jeg elsker jobben min, og vil veldig gjerne jobbe med produksjon når jeg blir stor, sier Tjelta.

Hun er ifølge Elle i forhandlinger om rettighetene til en roman, og målet hennes er å co-produsere en spillefilm.

– Det er en desperat kjærlighetshistorie som jeg tror kan bli en nydelig film. Men det er langt fram.

Til høsten er Pia Tjelta tilbake på tv i Nrk-serien «Hunter 2». Hun har også en rolle i tv-serien «En god nummer to» på TV 2. Og etter jul blir det premiere på «Les Miserables» hvor hun spiller Fantine.

Pia Tjeltas filmer:

  • 2008: Lønsj (Heidi)

  • 2007: Mars & Venus (Ida)

  • 2007: 5 løgner

  • 2005: 37 og et halvt (Michelle)

  • 2005: En folkefiende (Petra)

  • 2004: Monstertorsdag (Russisk potetselger)

  • 2003: Buddy (Henriette)

  • 2003: Kvinnen i mitt liv (Maria)

  • 2001: Mongoland (Pia)

(Kilde: Wikipedia)