KRISTIANSAND: — Bare noen nevner Spellemann, får jeg masse sommerfugler i magen, sier Helene Bøksle, som varmer opp til begivenheten med en kaffe på kafé i Oslo.

Og det er ikke bare i magen Bøksle har sommerfugler. Hun har sendt en hel ladning stoffinsekter til Kristiansand med buss. Der sitter Ingeborg Kølling og syr Elverhøy-artistens finstas. I et skjørt av kremhvit thai-silke og tyll, strødd med blomster og sommerfugler, skal Helene dele ut pris i kategorien folkemusikk/gammaldans. I tillegg skal hun friste sine egne vinnersjanser i kategorien viser, mot Vamp og to blad Bremnes.

Heier på Vamp

— Det er helt ufattelig at plata jeg har jobbet så lenge med har nådd opp i samme kategori som tre artister jeg har så respekt for, og særlig Vamp, sier hun.

— Det var de som tok meg med opp på scenen på Hartmanns brygge, og opptaket derfra sendte jeg til Kjempesjansen på NRK. Vamp har betydd utrolig mye, de har utfordret meg og bidratt musikalsk hele veien, forteller beundreren.

— Jeg heier på dem også. Om Vamp vinner har jeg virkelig et ekte smil.

Vet hvem som vinner

Marte Wulff er nominert til årets nykommer, men tar det hele med en neve salt. - Jeg har lagt fra meg de seiersgreiene og kan slappe av. Det er ikke en forsvarsmekanisme, men det vil ikke skje - det bør nesten ikke skje, sier en lite selvhøytidelig Wulff.

Hun hevder hun vet hvem som vinner, men nekter å røpe sitt hete tips. - Det var mange gode debutanter i fjor, og det er gøy å være i det selskapet. Nominasjonen var en superhyggelig overraskelse.

God start

Bare tre uker før slippet av Martes andre plate, «Safety Pins», er timingen til Spellemann topp:

— Det er helt perfekt. Det er både avslutningen på et supert år, og en god begynnelse på det nye, fastslår Wulff.

Darkside

Salvador Sanchez i Darkside of the Force håper først og fremst de rekker prisutdelingen. Trekløveret med mørk musikkraft spilte i London torsdag kveld, og vil gjerne slippe forsinkelser på vei til Oslo.

— Det er kult å bli nominert, men jeg tror vi har minst sjanse til å vinne. Vi gjør en helt annen greie enn Karpe Diem og Tungtvann, på godt og vondt. Men det er bra det er plass til flere former for uttrykk, sier Sanchez i London.