VENNESLA: — Innvielsen av frikirken i 1975 er et av høydepunktene i årets Venneslafilm. Det er ingen tvil om at kjernen i menigheten hadde et stort engasjement og gjorde en enorm dugnadsinnsats. Det er knapt til å tro at nesten 50 prosent av kostnadene ble dekket gjennom dugnad og støtte, sier filmens produsent, Olav Strandberg (60).

Et annet høydepunkt i Stranbergs nye film er innvielsen av den kombinerte barne- og ungdomsskolen på Skarpengland i 1976. — Skolen var også tilrettelagt for kultur, idrett og bibliotektjenester, og er ett av flere eksempler på at Vennesla er en foregangskommune når det gjelder skoleutbygging, sier han.

Filmen, «Det hendte på 70-tallet del 2», er til salgs i butikkene om få dager. Den inneholder også munter sang av bygdas egen Bjøro Hildebrandt. Han synger blant annet om blåbærturer til Erkleiv og laksen som smaker papp og vann.

12 FILMER.

Strandberg begynte å produsere kulturhistoriske filmer for seks år siden. Til nå er det blitt seks dvd'er om livet i bygda i 50-, 60- og 70-årene. Meningen er å holde på helt fram til kommunens 150 års-jubileum i 2011. Da håper han å ha laget 12 filmer som dokumenterer bygdas historie på film så langt det har latt seg gjøre.

Det er en viktig kulturhistorisk oppgave den tidligere musikeren, musikkpedagogen og kulturarbeideren utfører selvpålagt - til en årlig fortjeneste av ca. 80.000 kroner. Strandberg gjør alt arbeid selv - unntatt å lage coveret.

— Filmene blir så bra de kan bli - «made på sparebluss», forklarer han, og legger ikke skjul på at han hadde ønsket seg mer økonomisk drahjelp.

SCOOP.

For å bli tidsnok ferdig med årets film har han flyttet inn i kontorlokalene i 2. etasje i den gamle stasjonsbygningen på Vikeland. Her sover, spiser og jobber han mellom maskiner, reoler, lys, lerreter og diverse teknisk utstyr fra nåtid og fortid. I etasjen under produseres det pizza, og utenfor ligger perrong og fem spor. På den andre siden av stasjonen, tvers over veien, ligger Norsk Wallboard.

— For tiden jobber jeg 12-13 timer i døgnet. Jeg sover på sofaen, forteller han og byr på svart kaffe.

Strandberg som er rammet av leddgikt, har alltid hatt film som en kjær hobby. Hans egne opptak fra storbrannen på Norges Plaster i august 1976 karakteriserer han som en scoop, også det opptaket er med på årets film.

— Det var en vanvittig varmeutvikling, forklarer han og viser ildhavet og dramatikken han tok opp for 30 år siden.

REBER.

Strandberg har samlet metervis film fra kommunen, industrien, lag og foreninger og private personer.

— Jeg kom blant annet over noen kommunale filmer fra perioden 1951 til 1980, som aldri er blitt redigert. Til sammen 10-15 klokketimer med film som er tatt med 16 millimeter, sier han begeistret. Minst like begeistret er han over intervjuet han har gjort med veteranen Emil Reber, som sammen med broren, Alfred, begynte å produsere trehjulssykler og tørkestativ og endte opp med en heisfabrikk med 70 ansatte.

— Ikke minst er det viktig å dokumentere bygdas rike industrihistorie, påpeker Strandberg.

FAKTA

Olav Strandberg (60) hadde film som hobby, men etter at han fikk leddgikt og måtte slutte som musiker, er han blitt filmprodusent på heltid.

Målet hans er å lage 12-13 Vennesla-filmer, to i året.