KRISTIANSAND: Allerede tidlig torsdag ettermiddag går "vår tids Janis Joplin", Beth Hart, på scenen på Odderøya. En av Norges største popstjerner de siste 25 årene, Morten Abel, spiller før klokka er blitt 19. — Er det sannsynlig at kristiansanderne er på plass såpass tidlig?

— Hvorfor ikke? sier festivalsjef Trond Åge Nyhus.

— Skal man få med seg artistene, så må man være her tidlig. Vi kan ikke ha tre store navn oppå hverandre klokka 22. Og alle navnene torsdag er store. Det er nesten litt problematisk, men det er en utfordring til publikum, sier han.

Ikke så dyrt

Nyhus forteller at det er tett med festivaler i Norge i sommer, og at det er vanskelig å få tak i både store og små artister. Festivalen tyvstartet imidlertid med DJ-stjernene David Guetta og Avicii allerede lørdag.

— Er det mulig å tjene økonomisk på én kveld med to såpass store navn?

— Absolutt. Hadde vi ikke tjent penger på det, hadde vi ikke gjort det. Jeg observerer at mange tror de to er så voldsomt dyre, men dyre er de ikke. De har ikke én pris uansett hvor de opptrer. Spiller de på et stadion, så er prisen deretter. Men vi har en kapasitet på 8000 og det er det vi betaler for, sier Nyhus.

Håper på 3000

Publikummet lørdag var ungt og skapte tidvis kaos på Odderøya. Torsdag og fredag appellerer trolig til et litt eldre publikum. Nyhus er også beskjeden når han estimerer publikumsoppslutningen.

— Jeg er fornøyd med 3000 pr. dag, hevder han.

— Det mener du ikke?

— Jo, det mener jeg. Jeg har sluttet å ha forhåpninger og forventninger, alt skjer tett opptil konsertene og det er vanskelig å planlegge. Alt det må vurderes i etterkant. Jeg har ikke helt klart å finne ut av publikummet mitt ennå, sier Odderøya-generalen.

Værmeldingen lover fint vær, noe som erfaringsvis spiller stor rolle når sørlendinger skal på konsert om sommeren.

— Det har mye å si, men sola er også på sjøen og andre steder. Spørsmålet er hva folk prioriterer, sier Nyhus.

Femårsplan

I forkant av festivalsommeren på Sørlandet, uttalte musikkekspert Asbjørn Slettemark at "Odderøya Live booker for å tjene penger". Nyhus ser ikke noe negativt i det.

— Jeg har ikke tjent noen penger personlig. Alt vi tjener, investerer vi tilbake i festivalen. At en festival tjener penger er vel et kriterium for å kunne fortsette. Og vi er fortsatt bare fire år inn i femårsplanen, som går ut på å stabilisere festivalen og bli ferdig med investeringen, sier Nyhus.

Headlinere torsdag er Kim Larsen og The Hooters. Fredag spiller blant andre Dum Dum Boys, BigBang og Lissie.