— Mange voksne par kjøper gjerne kunst til seg selv til jul, i stedet for å kjøpe hver sin ting til hverandre som blir gjemt i en skuff, sier gallerieier Bernt Bisseth til Fædrelandsvennen.

Nytt fra Nupen

Han har solgt over 700 bilder fra juleutstillingen på litt over tre uker. Per Fronth, Kjell Nupen og Frank Brunner har alle stilt ut nye verk på Galleri Bi-Z.

Kristian Finborud er en populær gave å kjøpe hos Galleri Bi-Z. Bildene koster fra 2000 kroner og oppover. - Finborud tegner hverdagssituasjonene, sier Bernt Bisseth. Foto: Sondre Steen Holvik

— De har solgt veldig godt, sier en fornøyd Bisseth.Allerede er flere bilder utsolgt, og gallerieieren må finne nye ting å henge på veggen.

— Folk vil investere i hjemmene sine, og flere vil ha noe av varig verdi på veggen. Investerer de i riktig kunstner kan verdien stige også, sier Bisseth.

- Skaper identitet

Han mener at det stadig blir viktigere å lage en identitet i hjemmet.

— Hus blir mer og mer like, men det som skaper identitet er det du har på veggen. Kunstnere som Nupen og Fronth har en veldig klar identitet, og en rød tråd i bildene sine.

Helle Tjaberg, tidligere redaktør i Elle Interiør, bekrefter Bisseth sitt inntrykk.

— Det fokuseres veldig på det personlige interiøret, og folk har lyst til å ha noe på veggen som ikke alle andre har. Man begynner gjerne med noen plakater fra Ikea, men etter hvert så skjønner man at man kan investere litt mer. Dersom man har en estetisk interesse for kunst, skjønner jeg ikke at man ikke skal være interessert i kunst, sier hun.

- Trenger ikke være dyrt

Tjaberg påpeker at det du henger opp på veggen ikke trenger å være veldig dyrt.

— Jeg synes galleriene er flinke til å variere utvalget i pris og størrelse.

Harald Haavik har solgt flere av bildene til Anthony Gormley før jul. DE koster opp mot 39.000 kroner. Foto: Sondre Steen Holvik

Hos Haavik galleri i Skippergata er det også flere som velger å kjøpe kunst i julegave. Og prisen, den varierer:— Vi selger jevnt over hele året, men det er litt ekstra før jul. Da er det en del som kjøper små bilder til rundt 1000 kroner i julegave, sier gallerieier Harald Haavik og peker på noen små bilder til Anja Solvik.

Men det selges også større bilder. Bilder av Anthony Gormley koster opp til 39.000 kroner, og street-art kunstneren Dolk sine kunstverk går for rundt 15.000 kroner.

På Galleri Geitodden på Flekkerøya er det et litt annet sortiment:

— Det går jevnt med salg av gaver hele året. Nå før jul selger jeg bilder og keramikk med prislapp på 200 kroner opp til 2900 kroner, sier Olga Grimsmo Nilsen som driver galleriet.

Ekspertenes råd

Skal du kjøpe kunst til en venn er rådene fra ekspertene klare:

— Du bør kjenne dem godt, og vite hva de allerede har i stua. Du kjøper ikke abstrakt kunst til noen som kun har figurative bilder, sier Bernt Bisseth.

Bildene til Anja Solvik selger godt hos Galleri Haavik. - De koster rundt 800 kroner, og alle er fargerike bilder med en liten tekst på, sier Harald Haavik. Foto: Sondre Steen Holvik

Han minner om at det er lurt å få bytterett på kunsten i tilfelle det ikke skulle falle i smak.Harald Haavik er enig. Dersom du vil kjøpe kunstverk som vil stige i verdi er det lurt å kjøpe bilder av kunstnere som er på topp nå.

— Nupen selger godt nå, og er en klassiker, sier Haavik.

Bissth peker også på klassikerne, men trekker også fram en ny kunstner:

— Sverre Koren Bjertnæs er den nye superstjerna.