I DANMARK: I fjor ga Thorbjørn Reuter Christiansen en talerstol til barna i den sosialt belastede bydelen Tingbjerg i København. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Ordet er fritt, sier den danske kunstneren og ruller ut den røde løperen foran garasjen hjemme på Hellemyr der han er i ferd med å skru sammen en talerstol for folket.

Lørdag formiddag inntar han Kristiansand sentrum med sin mobile megafon, og gjennom den kan alle som vil si hva de har på hjertet. Der kan de legge fram sine fremtidsvisjoner og politiske poenger på en rullende talerstol.

YTRINGSFRIHET: - Det viktigste er at alle får si hva de har på hjertet i det offentlige rom, sier Thorbjørn Reuter Christiansen. Foto: Kjartan Bjelland

Selv vil han også ytre seg, for han er ikke særlig glad for å bli fratatt stemmeretten i en alder av 38 år.— Som dansk får jeg ikke stemme ved stortingsvalget, og jeg får heller ikke stemme i Danmark dersom jeg oppholder meg utenlands i mer enn to år. Det føles som å bli fratatt en del av sin identitet, sier han, og rister litt oppgitt på hodet.

Grundekjøn til hest

For det er en samfunnsengasjert innbygger som kom flyttende til byen for halvannet år siden sammen med sine to barn og ektefellen Karin Hindsbo som er direktør ved Sørlandets Kunstmuseum.

Som performancekunstner har han et langt rulleblad, og i Kristiansand kastet han seg i fjor høst inn i debatten om figurativ kunst som ordfører Arvid Grundekjøn virvlet opp. Sammen med Roald Andersen d.y trykket han opp bilder av Grundekjøn til hest som ble delt gratis ut til publikum fra atelieret på Mølla.

Når han nå kommer trekkende med sin mobile megafon, er det en del av et kunstprosjekt som ble startet i Danmark i fjor:

— Min søster er lærer for andreklassinger i bydelen Tingbjerg i København. Det er en bydel preget av store sosiale problemer som ofte blir omtalt i mediene. Vi inviterte barn selv til å si hvordan det var å bo der, og hva de ønsket for fremtiden. Det fikk et spennende resultat da det viste seg at mange syntes det var et fantastisk sted å bo, og de ønsket å finne ut av problemene selv. Det ble også spontant invitert til ulike aktiviteter der danske og de med annen etnisk bakgrunn fant sammen, forteller han.

Ytringsfrihet viktigst

Hva som blir resultatet når han lørdag ruller ut løperen foran megafonen i Kristiansand, har han ingen formening om.

— Det viktige er ytringsfriheten. At alle kan få si det de har på hjertet i det offentlige rom. Det er ingen selvfølge alle steder i verden, se bare på hva som skjer i Egypt, sier han.

De som taler i Kristiansand vil bli filmet, og hele prosjektet skal senere dokumenteres i Kristiansand Kunsthall.

— Jeg filmer bare de som selv gir tillatelse til det, sier Reuter Christiansen som planlegger å starte ved biblioteket ved 14-tiden, og rulle nedover mellom valgbodene i Markens etter hvert.

Der vil han formodentlig treffe politikere han selv ikke har anledning til å stemme på, men får trøste seg med at han som utlending får stemme ved lokalvalg - dersom han blir boende i byen i to år til.

— Jeg trives veldig godt, og har ingen planer om å flytte, smiler han.

Kunstakademi i Kunsthallen

Megafonkunsten som gjennomføres lørdag 31. august og fredag 6. september skal senere i høst dokumenteres i Kristiansand Kunsthall.

Lørdag starter kunsthallen også Kristiansand Kunstakademi, og først ut er kunsthistoriker Mette-Line Pedersen med foredraget "Hva er konseptkunst?".

— Vi ønsker å jobbe mer aktivt med formidling. Dette blir en innføring for de som ikke vet så mye fra før, og som synes samtidskunsten kan være litt utilgjengelig, sier daglig leder Cecilie Nissen i kunsthallen.

I tillegg til foredrag, vil det i høst også bli samtaler med de kunstnerne som stiller ut. Dette startet forrige søndag, da blant andre Ann Cathrin November Høibo ble intervjuet.

— Det kan betraktes som en del av dannelsesprosjektet som har pågått i kunstforeningen siden 1881. Nå i ny form, sier Nissen.