KRISTIANSAND: — Så tapte vi denne saken au. Det er forstemmende, sa Terje Næss (Ap) idet han kastet porsjonssnusen i søpla etter onsdagens formannskapsmøte. Der hadde han forsøkt å overbevise de borgerlige på motsatt side av bordet om at Kristiansand Kino ikke bør selges. Aps forslag om å utrede kinoens kulturpolitiske betydning før salgsprosessen går videre, falt imidlertid på stengrunn.

— Det er KrF vi må prøve å overbevise i denne saken. Det er der det kan snu. Vi kommer til å fortsette å jobbe med dette fram til saken skal opp i bystyret, sa Terje Næss.

Vedtaket han prøvde å utsette var i tråd med rådmannens forslag. Der gis "administrasjonen fullmakt til å sette i gang en salgsprosess for å selge 49% av KinoSør AS til en strategisk aktør".

Hvis dette skjer vil Kristiansand følge etter Bergen. Der ble 49 prosent av aksjene i Bergen Kino AS i vår solgt til svenske SF. I Oslo er 100 prosent av Oslo Kino AS solgt til danske Egmont.

I formannskapet var Harald Sødal (KrF) den eneste i den blå koalisjonen som stemte imot salg.

"Markedskreftene"

— Jeg reagerer rent prinsipielt på at markedskreftene overtar mer og mer av kulturen både i vår by og i resten av landet, sa Sødal under debatten før avstemningen.

De øvrige KrF-representantenen stemte for, sammen med politikerne fra Høyre, Frp og Pensjonistpartiet.

Under debatten pekte flere på borgerlig side på at det å forberede salg ikke var ensbetydende med å selge.

— Vi sier ja til å få et tilbud. Men dersom ikke tilbudet er godt nok vil vi ikke selge, sa varaordfører Jørgen Kristiansen som medgav at meningene innad i KrF er delte.

— Selvfølgelig skal prisen være riktig. Dette er en god kino med en god ledelse. Men vi tror det kan lønne seg å invitere andre med på laget. Det er i dag et massivt trykk for å se film andre steder enn på kino, sa FrPs Tor Utsogn.

Kinostyret for salg

Han var ikke alene om å peke på hvor utmerket kinoen er drevet.

— Styret i kinoen er for dette salget, og det synes jeg veier tungt, sa Høyres Hans Otto Lund. Han siktet til et styrevedtak fra Kristiansand Holding AS 6. juni. Her presiserer kinostyret også viktigheten av å "få til en god aksjonæravtale vedrørende Barnefilmfestivalen, og at man i den videre prosess vektlegger å beholde kinofaglig kompetanse lokalt".

Dette imponerte ikke Aps Terje Næss:

— Jeg ser ikke andre motiver bak dette enn salg og penger, og det synes jeg er et for tynt grunnlag. Ingen har underveis kritisert kinoen for måten den drives på. I perioder hvor byen har vært fattig på kulturtilbud har kinoen beriket kulturlivet og tatt initiativ. Den er et viktig kompetansesentrum. Vi vil ha en selvstendig vurdering om den kulturpolitiske rollen kinoen spiller før vi går videre med dette salget, sa Terje Næss.

Han fikk sterk støtte fra Venstres Dag Vige, men altså til fånyttes.

Taus kinodirektør

Kinodirektør Petter Benestad hadde lite å meddele etter vedtaket:

— Jeg har bestemt meg for å ikke si så mye mer om dette. Nå overlater vi til eierne å ta denne avgjørelsen. Men det er jo hyggelig å få ros, smilte han.

Neste slag om kinoens skjebne står i bystyret 11. september.