KRISTIANSAND/RISØR: "Kammermagi" består av utvalgte fremførelser fra Risør Kammermusikkfest 2011, filmet i Risørs barokk-kirke. Musikkstykkene fra blant annet Händel og Schubert er flettet sammen med artistintervjuer og stemningsbilder fra Risør. Blant artistene er Leif Ove Andsnes og Lars Andreas Tomter. Fredag har filmen premiere i 14 norske byer.

— Atmosfæren og intimiteten er helt spesiell der og det er det jeg har forsøkt å formidle, sier regissør og produsent Sean Lewis.

Han er klassisk musikk-produsent, og har ca 1000 cd-innspillinger bak seg. Med "Kammermagi" ville han prøve på noe nytt.

Internasjonal markedsføring: Frank L. Stavik i Fidalgo AS vil til høsten reise rundt på internasjonale festivaler og markedsføre filmen. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg har alltid savnet et musikalsk og emosjonelt innhold i det jeg har sett fra fjernsynsopptak. Jeg var nysgjerrig på om en annen måte å filme på kunne gi noe mer og gjøre at man kommer nærmere musikken, forteller han.Målet med filmen har vært å løfte lytteopplevelsen gjennom bilder som til enhver tid har forankring i musikken.

— Jeg har forsøkt å finne den indre pulsen i hvert musikkstykke. Det skal ingenting til for å ødelegge en frase med en litt for fort panorering eller et klipp for mange. Jeg vil gi publikum en opplevelse som gir dem noe mer utover å være en tilskuer, sier han.

Stilen og estetikken har han jobbet med i 4 år.

— Jeg har brukt filmfotografer som er vant til å jobbe med "single camera" og brukt mye kreativitet. På etterarbeidet av filmen har vi brukt cirka ett år, forteller manusforfatteren.

Distribusjonsselskap fra Kristiansand

— Det finnes mange filmer som dokumenterer musikkfestivaler, men ikke så mange med klassisk musikk. I tillegg har Risør også en attraksjon i kraft av sine hvite små hus ved havet. Det er pittoresk og vakkert, sier daglig leder i filmdistribusjonsselskapet Fidalgo AS, som holder til i Kristiansand.

Etter anbefaling fra Programsjef fra Oslo Kino, Christin Berg, valgte selskapet å distribuere "Kammermagi".

— Når en dokumentarfilm fra Agder-regionen blir anbefalt til et kristiansandsbasert selskap, er dette en god mulighet til å markedsføre noe regionalt. Samtidig kan vi kanskje bidra til å markedsføre Risør Kammermusikkfest både nasjonalt og internasjonalt, sier Stavik.

Sterkt emosjonelt uttrykk: Regissør og produsent, Sean Lewis, tror en av grunnene til filmens popularitet er at den har et sterkt emosjonelt uttrykk. Foto: Filmweb

Stor responsFidalgo har ikke begynt aktivt med promoteringen av filmen ennå, men har likevel fått mange som er interesserte i å kjøpe filmen.

— Vi har forhåndsanbefalt filmen til en del kolleger, og har allerede interesse fra fem eller seks større europeiske land, samt distribusjonsselskaper og tv-kanaler utenom Europa. Noen har allerede bekreftet at de kommer til å kjøpe filmen, forteller Stavik.

Stavik ser flere grunner til at filmen er interessant for et internasjonalt publikum.

— Selve festivalen er unik i kraft av å være i en så liten by samtidig som den er så internasjonalt anerkjent. I stor grad spiller den også på Risørs sterke sider. Konsertene i trekirka er vanlig for oss, men for et internasjonalt publikum er det fascinerende, eksotisk til og med, mener distributøren.

Risør i bilder

Stavik anbefaler filmen til de som er interessert i klassisk musikk.

— Hvis man ikke er for rastløs kan det være en nytelse for hvem som helst. Men filmen vil nok primært appellere til et voksent publikum, sier filmdistributøren.

I tillegg til den musikalske opplevelsen får man et bilde av byen Risør.

— Man får nydelige Risør-bilder med et fantastisk tonefølge, sier filmdistributøren.

"Kammermagi" har premiere i 14 norske byer førstkommende fredag, deriblant Oslo, Trondheim, operabyen Kristiansund og selvfølgelig Risør.

— For en musikkfilm er dette veldig gode tall, avslutter filmdistributøren.